Bibliotheek krijgt steeds meer jongeren over de vloer

Gepubliceerd op: 25 januari 2017 09:53

Minister Jet Bussemaker: 'De bibliotheek heeft zichzelf opnieuw uitgevonden'.

Voor het eerst in lange tijd is het aantal boeken dat bij bibliotheken wordt geleend, weer iets gestegen. De 770 openbare bibliotheken leenden in 2015 samen 75 miljoen boeken uit, iets meer dan in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de bibliotheekmonitor die Mevrouw Bussemaker vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Volwassenen blijven minder boeken lenen, maar het aantal jeugdboeken dat wordt uitgeleend is flink toegenomen. In 2015 waren het er 37,7 miljoen, 2 miljoen meer dan in 2014.

Minister Bussemaker is heel tevreden. Ze zegt dat de bibliotheken een groot compliment verdienen, omdat ze zichzelf opnieuw hebben opnieuw uitgevonden. "De bieb is een aantrekkelijke ontmoetingsplaats geworden, waar jongeren en volwassenen graag komen. Ze kunnen boeken lenen, maar ook een talencursus volgen, met een 3d-printer aan de slag gaan of meedoen aan een debat. De bibliotheek heeft zichzelf heruitgevonden."

Bron: NOS woensdag 25-01-2017