Winnaars Poëzievertaalwedstrijd 2017 bekend

Gepubliceerd op: 26 januari 2017 10:52

Tijdens een sfeervol kunst- en cultuurcafé van de Stichting Kunst en Cultuur Huizen zijn gisteravond in Theater De Boerderij in Huizen de eerste en tweede prijswinnaars van de Poëzievertaalwedstrijd bekend gemaakt.

De avond van de bekendmaking is er traditiegetrouw één met veel muziek. De inloop zigeuner- en klezmermuziek werd verzorgd door het Duo Czinka Panna.

Voor de pauze was er een inspirerend optreden van het duo Jaap Dros (zang, gitaar) en Jan Kühne (gitaar, saxofoon) met gedichten van J.C. Bloem.

Daarna was het de beurt aan jurylid Wil Hordijk om Let me die a youngman's death (1967) van Roger McGough voor te dragen. Zij las ook de versie uit 2012 van McGough voor: Not for me a youngman's death. Op 75-jarige leeftijd zag de dichter toch maar liever af van een (hoogstwaarschijnlijk iets te geweldadige en pijnlijke) jongemannendood.

Daarna deelde jurylid Roxane van Iperen haar eigenzinnige en sprankelende visie op de inhoud en betekenis van gedicht en dichter met het in grote getale opgekomen publiek in Theater De Boerderij.

Juryvoorzitter Henk Aertsen las daarna het Juryrapport voor, waarin de criteria welke de jury hanteerde bij het beoordelen van de 27 geanonimiseerde ingezonden vertalingen uiteen zijn gezet. Als altijd is het rapport ook een beredeneerde weergave van in de ogen van de jury onjuiste vertalingen, maar ook van geslaagde vertaalvondsten.

Daarna was het de beurt aan Joop Daalmeijer, oud-voorzitter van de Raad voor Cultuur, om de inzenders van de twee beste vertalingen bekend te maken.

De inzender van vertaling nr. 17, goed voor de tweede prijs, bleek Herman van der Meer uit Utrecht te zijn.

De eerste prijs was voor vertaling nr. 13 en bleef dicht bij huis. Wim Dashorst uit Huizen bleek de gelukkige.

Opvallend: beiden zijn oud-docent. Herman van der Meer is oud-docent Engels en Wim Dashorst is oud-docent Nederlands (en andere vakken).

Herman van de Meer werd beloond met de bundel The Mersey Sound van de Liverpool poets Roger McGough, Brian Patten en Adrian Henri (de best verkochte poëziebundel aller tijden), de biografie van Roger McGouch (Said and Done) en Handig literatuurboek met de verzamelde columns van wijlen Willem Wilmink over literatuur en poëzie.

Wim Dashorst kreeg naast de bundel en de biografie een mooie acquarel van Flip Schrameijer. Deze unica werd beschikbaar gesteld door Machteld Schrameijer, de dochter van de kunstenaar en overhandigd door diens schoonzoon Johan Westenburg.

De avond werd afgesloten door een prachtig optreden van het Staffa Trio, waarna Maartje van Weegen, die wederom de avond presenteerde, de aanwezigen bedankte voor hun komst en wel thuis wenste.

Organsiatie: Stichting Kunst en Cultuur Huizen.

Foto onder: vlnr Wil Hordijk, Roxane van Iperen, Henk Aertsen, Joop Daalmeijer, Wim Dashorst, Maartje van Weegen, Herman van der Meer.

Tekst: Thom Schuitemaker