Jaar van het boek

Jaar van het boek

Natuurlijk, iedere dag, elk jaar, verdient het boek aandacht. En dat is precies het punt dat we in 2016 willen maken

Ondanks dat mensen de afgelopen decennia anders zijn gaan lezen, blijft de behoefte aan verhalen, duiding, informatie, kennis en ontspanning bestaan. Boeken verrijken ons leven. Ze brengen ontroering en plezier. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Boeken laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving.

Daarom vieren we in 2016 de kracht van het boek. Het boek van toen, het boek van nu en het boek van de toekomst. Een heel jaar lang gaan we het mooie, het leuke, het belangrijke en het goede van boeken extra benadrukken.

Persoonlijke aanbevelingsdisplay. Laat u inspireren!

Favoriete boeken van de medewerkers van de bibliotheek

Vanaf 20 juni zal per twee weken steeds een andere bibliotheekmedewerker zijn/ haar keuze aan romans, informatieve boeken, dvd’s en tijdschriften op een display presenteren. Laat je door ons inspireren, alles kan geleend worden!

Favoriete boeken van de medewerkers

Keuze van Thom Schuitemaker

Naar de vuurtoren (To the lighthouse) van Virginia Woolf

Virginia Woolf (1882-1941) wordt beschouwd als een van de grootste en meest vernieuwende Engelse schrijvers van de twintigste eeuw.

In haar werken experimenteerde ze met de stream of consciousness-techniek; de onderliggende psychologische en emotionele motieven van haar personages; en de diverse mogelijkheden van een verbrokkelde vertelstructuur en chronologie.

Deze roman is één van haar meest toegankelijke, en speelt op één van mijn favoriete reisbestemmigen, het eiland Skye op de Schotse Binnen Hebriden. Naast poëtische beschrijvingen van land, zee en wind geeft het minutieuze beschrijvingen van wat mensen voelen en denken.

De boeken van Woolf zijn ook nu nog modern, en de moeite van het lezen meer dan waard.

Thom Schuitemaker
Specialist collectievorming Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum

Keuze van Pauline Gmelig Meyling

'De kinderwet' - Ian McEwan

"Ian McEwan, winnaar van de Booker prize, is al jaren een van mijn favoriete schrijvers.

'De kinderwet' heb ik gekozen omdat het niet alleen prachtig geschreven is, maar ook in slechts 200 pagina’s op een genuanceerde, weloverwogen manier een verhaal vertelt vol grote maatschappelijke dilemma’s.

Een boek met morele kwesties die lang in je hoofd blijven zitten en waar je over na blijft denken.

Kinderrechter Fiona moet een moeilijk en bijna onmogelijk oordeel vellen. Ze raakt betrokken bij alle emoties en oordelen van de familie, maar moet uiteindelijk met de Kinderwet in de hand toch een uitspraak doen."

Pauline Gmelig Meyling
Directeur bibliotheek Huizen Laren Blaricum

 

Keuze van Yanny

Honolulu King van Anne-Gine Goemans

Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een Nederlandse vrijmetselarij loge waar een broeder in 1988 een bekentenis deed over de moord op 17 mensen.

Dit zou zijn gebeurd tijdens de geweldadige Bersiap-periode in Indonesie. Die duurde van oktober 1945 tot begin 1946. De lezer wordt meegenomen naar een stuk Nederlandse geschiedenis die niet voor iedereen even bekend is. Juist dat aspect van het boek vond ik erg de moeite waard.

Het boek is heel toegangkelijk geschreven en ondanks de diverse zware thema’s, zoals dementie, depressie en moord is het boek luchtig en bevat een aantal humorischtische dialogen. Wat mij betreft een echte aanrader.

Volg maandelijks onze nieuwsbrief en wekelijks onze facebookpagina

Elke maand zal een bibliotheekmedewerker een aantal favoriete boeken onder de aandacht brengen in de nieuwsbrief en wekelijks wordt er een selectie van een medewerker op Facebook gepost.

Stem op jouw belangrijkste boek

De Verkiezing van het Belangrijkste Boek wordt op 22 april afgetrapt in De Wereld Draait Door.

Wat is het belangrijkste boek van Nederland? Welk boek heeft het wereldbeeld van zijn lezers doen veranderen, speelde een cruciale rol in levens van lezers of welk boek heeft de meeste mensen geraakt?

Van 22 april t/m 22 september kan iedereen zijn stem laten horen over zijn belangrijkste boek.

Keuze van Elise Walet

'The Circle' - Dave Eggers

It’s only a step away…

Dit is het verontrustende gevoel dat mij bekruipt bij het lezen van het boek The Circle van de veelbekroonde auteur Dave Eggers. Wat ik zo sterk vind aan dit boek is dat het op zeer toegankelijke wijze laat zien wat de gevolgen kunnen zijn van het openbaar maken van al je privacy gegevens. Je wordt er - als het ware - samen met de hoofdpersoon ingeluisd.

Het is een must voor alle Facebook en Twitterverslaafden!
Past in het rijtje 1984 van George Orwell en Brave New World van Aldous Huxley.
 

Bekendmaking winnaars Help de Kinderboekenambassadeur!

De jury – onder leiding van Jan Paul Schutten zelf – beoordeelde de originaliteit van de slogan en duidelijkheid van de boodschap en tekst. Een goede reclame is in één oogopslag te lezen en te begrijpen. Uit alle ingezonden posters koos de jury de beste tien, die allen een eervolle vermelding krijgen toebedeeld.