100 jaar bibliotheek, 100 jaar leesplezier

Gepubliceerd op: 20 januari 2020 10:49

Op woensdag 22 januari 2020 a.s. staat de aftrap van het 100 jaar jubileum van de bibliotheek Huizen laren Blaricum gepland. Op die dag wordt er aan peuters en kleuters voorgelezen in zowel de vestiging in Huizen als Laren en is er een voorleessessie in de Blaercom. De burgemeesters van Huizen, Blaricum en de wethouder van Laren zijn de speciale voorlezers tijdens deze feestelijke opening.

We schrijven het jaar 1920. In een paar kamertjes aan de Middenweg in Huizen wordt de allereerste openbare bibliotheek van Huizen geopend. De collectie bestaat op dat moment uit 380 boeken en de gemeente heeft een subsidie toegekend aan de bibliotheek van 500 gulden.

Vrijwel tegelijkertijd speelt zich in dat jaar toevalligerwijs in Laren hetzelfde af, waar de eerste bibliotheek van Laren en Blaricum wordt opgericht en een plek krijgt aan de Eemnesserweg. Terwijl de gemeenteraad onder oplaaiende emoties vergadert over het verstrekken van een subsidie van 800 gulden of toch maar van 300 gulden, wordt er elders gediscussieerd over welke boeken wel worden opgenomen in de bibliotheekcollectie en welke boeken daarvoor ‘te wulpsch” worden geacht.

Inmiddels zijn we 100 jaar verder en is er ontzettend veel veranderd en er is ook veel bereikt. Beide bibliotheken zijn in de loop der 100 jaren een aantal keren verhuisd en, in samenwerking met de drie gemeenten, uitgegroeid tot prachtige bibliotheekvestigingen op centrale locaties.

We zijn enorm trots op wat we de afgelopen 100 jaar hebben kunnen bereiken voor onze leners en bezoekers.
De bibliotheek van weleer, waar de nadruk lag op het uitlenen van boeken is tegenwoordig een centraal en levendig knooppunt voor kennis, contact en cultuur.

We wensen je heel veel plezier toe en graag tot ziens !