2016 Jaar van het Boek

Gepubliceerd op: 6 januari 2016 16:44

2016-jaar-van-het-boek

Een ode aan het boek

2016
Het jaar waar het boek centraal zal staan. Natuurlijk: iedere dag, elk jaar, verdient het boek aandacht. En het is precies dat punt dat wij, samen met anderen in 2016 willen maken. We vieren een jaar lang de kracht van het boek. Het boek van toen, het boek van nu en het boek van de toekomst.

Ook wij sluiten ons aan bij dit mooie initiatief.

 

Lees de ode aan het boek van Nico Dijkshoorn

“Zo is het gegaan. Mijn vader was een Amsterdamse automonteur en mijn moeder was een moeder. We woonden in Amstelveen en we aten andijvie met aardappelen. Of omgekeerd. In het weekend aten we Nasi Zoals Mijn Moeder Die Maakte. Dagen werden weken en weken werden jaren. Ik was 15 jaar en las De Avonden van Gerard Reve. Ik herinner mij precies wat ik voelde na drie blz. lezen. Gerard sloeg een arm om mij heen.

Niet om daarna op slinkse wijze terdege mijn vossenhol te kneden, maar het was een troostende arm. Ik was niet meer alleen. Het waren maar ritselende blz. tussen jongensvingers, maar daar, in mijn kamertje, op mijn bed, met mijn rug tegen de muur, begreep ik dat iemand mij begreep. Dat het niet makkelijk was om in een aardappelen-met-jus gezin op te groeien. Dat het niet altijd eenvoudig was om de lezende zoon in een arbeidersgezin te zijn...