Alan Turing op nieuw biljet 50 pond

Gepubliceerd op: 24 juli 2019 13:21

Alan Turing, de briljante wiskundige die wordt gezien als de grondlegger van de informatica en kunstmatige intelligentie, en die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Enigma-code van de Duitsers wist te ontcijferen, komt op het nieuwe Britse geldbiljet van 50 pond te staan.

Een reus op wiens schouders velen staan

¹

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Turing voor de Britse buitenlandse inlichtingendienst. In het diepste geheim kraakte hij met zijn team de Enigma-code van de Duitsers, waardoor de geallieerden versleutelde berichten van de nazi’s konden ontcijferen. De oorlog zou hierdoor zeker twee jaar korter hebben geduurd. Daarnaast was Turing een pionier bij de ontwikkeling van de elektronische rekenmachine en computers.

Toch kreeg Turing gedurende zijn leven maar weinig waardering in zijn thuisland. Zeven jaar na het einde van de oorlog werd hij vervolgd omdat hij een relatie had met een andere man. Omdat homoseksualiteit in de jaren vijftig van de vorige eeuw in het Verenigd Koninkrijk nog verboden was, werd Turing veroordeeld. Hem werd een vorm van chemische castratie opgelegd door middel van een experimentele hormoonkuur. In 1954 bracht de toen 41-jarige wiskundige zich om het leven door een appel met daarin de giftige stof cyanide te eten.

Eerherstel voor Turing volgde pas na de eeuwwisseling, toen in 2009 de Britse regering officieel excuses maakte voor hoe de wiskundige door het rechtssysteem was behandeld. In 2013 was het eerherstel pas compleet, Turing werd toen gratie verleend uit naam van de Britse koningin. Het jaar daarop verscheen de biografische film The Imitation Game waarin Benedict Cumberbatch de rol van de wiskundige vertolkte.

Het werk van Turing heeft een enorme invloed gehad op hoe we vandaag leven. Hij is een reus op wiens schouders velen staan. | Mark Carney van de Bank of England.

Boeken over Alan Turing in onze collectie:

 • De val van Turing

  David Lagercrantz

  Als de jonge rechercheur Corell in de jaren 50 van de 20e eeuw het lichaam van de beroemde wiskundige Alan Turing vindt, legt hij zich niet zomaar neer bij de conclusie zelfmoord.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De val van Turing

 • Alan Turing, het Enigma

  Andrew Hodges

  Monografie over de Engelse wiskundige (1912-1954) die onder meer in de Tweede Wereldoorlog leiding gaf aan een team dat de Enigma-code van de nazi's kraakte.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Alan Turing, het Enigma

 • The man who knew too much

  David Leavitt

  Biografie van de Engelse wiskundige (1912-1954) die de basis legde voor de uitvinding van de computer.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van The man who knew too much

 • De uitvinders

  Walter Isaacson

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De uitvinders