Bekroonde boeken 2021

Gepubliceerd op: 3 november 2021 14:49

De boekensector heeft last van een tekort aan papier. Door de coronapandemie is wereldwijd de thuisbezorgeconomie geëxplodeerd en is er een enorme vraag naar kartonnen dozen voor pakketjes van webwinkels en naar pizzadozen. Papierpulp is daardoor niet aan te slepen. Maar dat is ook nodig voor boeken, en uitgevers zijn daardoor mede het slachtoffer geworden van de huidige papierschaarste. Maar gelukkig verschenen er dit jaar nog veel mooie, interessante, verontrustende, tot actie aanzettende of tot nadenken stemmende boeken, waarvan een aantal ook werd bekroond. Wij maakten een overzicht voor je. Bron: Boekenoverboeken.com.

Een getoonde boekomslag kan refereren aan een gedrukte editie, een e-book of aan een luisterboek. Indien van toepassing worden bij de betreffende titels meerdere boekomslagen getoond.

Vlaamse dichter Peter Verhelst wint de Awater Poëzieprijs 2020

Negenentwintig Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500,-. Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek.

‘Confrontaties’ van Simone Atangana Bekono gekozen als Beste Boek voor Jongeren 2021

De jongerenjury over Confrontaties:
‘Een duidelijke winnaar. Dit boek stond heel sterk in zijn eigen schoenen en vroeg om niemands goedkeuring, net als de hoofdpersoon Salomé Atabong, en toch was het voor iedereen duidelijk dat het boek en Salomé winnaars waren die dat ook hoorden te zijn.’

Confrontaties gaat over de zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden…

Confrontaties is het romandebuut van Simone Atangana Bekono (1991). Ze stond ermee ook op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021.

De winnaars van het Beste Groninger Boek 2021

Gas van Emiel Hakkenes – De ontdekking van aardgas in de bodem, in 1959, zette de provincie Groningen in vuur en vlam: eindelijk zou deze arme regio ook delen in de rijkdom. Het bleek ijdele hoop – de opbrengsten van het aardgas gingen aan de Groningers voorbij.

“Het gas is de gemakkelijke, goedkope brandstof, waar veel mensen jarenlang plezier van hebben gehad en het Rijk veel inkomsten. De schaduwkant van de gaswinning mag niet langer onder de grond worden gestopt. Emiel Hakkenes maakt deze pijnlijke Groningse geschiedenis prijzenswaardig goed invoelbaar.” (jury)

De tussenzus is de debuutroman van Vincent Kortmann. Zonder enig ouderlijk toezicht woont hoofdpersoon Tommie in een groot en comfortabel huis met zijn voormalige stiefzus Cleo. Zij is het vrijgevochten type, begaan met het milieu, bijdehand en in toenemende mate gefascineerd door wapens. Hoe gewelddadiger Cleo in haar opvattingen wordt, des te stiller wordt Tommies verzet.De tussenzus is een aangrijpende roman over twee onthechte mensen die tot elkaar veroordeeld zijn.

“Een vlot geschreven verhaal over onthechte jonge mensen. Vincent Kortmann weet zware thema’s op een luchtige toon en met veel vaart te brengen. Het boek zal zeker ook jongeren aanspreken.” (jury)

‘De kracht van rust’ van Mirjam van der Vegt is het Beste Spirituele Boek 2021

‘Acht tegendraadse lessen die je laten inzien wat rust nemen doet met je gezondheid. Praktisch, verdiepend en nodigt uit tot zelfreflectie. Het boek wijst je de weg naar een mindset die innerlijke rust brengt en daarmee relativering, focus en overzicht.’ (de jury)

Mirjam van der Vegt (1977) is een Nederlandse journalist. Ze is werkzaam als schrijver, spreker en (stilte)trainer.

BNG Bank Literatuurprijs 2020 voor Merijn de Boer

‘In De Saamhorigheidsgroep draait het uiteindelijk op een dan weer kluchtige en dan weer ontroerende wijze om de relaties die er tussen de leden van de groep linkse idealisten bestaan; het laat de kansen zien die mensen in hun persoonlijke betrekkingen met elkaar missen – een klassiek gegeven dat gloedvol wordt uitgewerkt. De roman is een komedie met een droefgeestige ondertoon, en het verhaal wordt technisch zeer goed verteld. Het tijdsbeeld dat wordt opgeroepen – de PPR, de PSP, de demonstraties tegen kruisraketten, het samen knutselen met oude melkverpakkingen en lege eierdozen en het knuffelen met elkaar dat voorafgaat aan vrijwel elke bijeenkomst tot aan het lekker met z’n allen naakt dansen in de Hollandse natuur – roept wellicht een gevoel van nostalgie op en is in elk geval op een dan weer milde en soms zelfs uitzinnige manier komisch. Wat vooral beklijft is de diepe menselijkheid van De Boers proza' . (de jury)

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

Wessel te Gussinklo wint de Boekenbon Literatuurprijs

Juryvoorzitter Winnie Sorgdrager zei bij de bekendmaking van de winnaar:
“De jury stond voor de moeilijke opdracht om uit de vijf beste boeken van het afgelopen jaar er één te kiezen. De jury heeft uiteindelijk gekozen voor het boek waarvan het lezen voelt als een roes waar je maar moeilijk van los kunt komen. De auteur laat je als lezer een innerlijke wereld betreden die zich niet laat snoeien: je zult het volledig moeten ondergaan. Al eerder heeft Te Gussinklo laten zien dat hij tijdloos proza levert, dat krachtig en indringend is.”

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstoet winnen de Brusseprijs 2021

In dit boek gaan journalist Thalia Verkade en wetenschapper Marco te Brömmelstroet op zoek naar een antwoord op die ene belangrijke vraag: van wie is de straat? Ze ontdekken dat het verkeer onze publieke ruimte heeft overgenomen – en laten zien dat een heel andere inrichting mogelijk is.

“Alle vijf de boeken zijn juwelen, maar het boek dat we bekronen kan ook een instrument zijn waarmee je aan de slag gaat. Op de overige vier boeken zal in de toekomst vaak worden teruggegrepen, maar het boek dat we bekronen grijpt vooruit.” (jury)

Wout Waanders wint de C. Buddingh’-prijs 2021 met poëziedebuut ‘Parkplan’

Parkplan

De jury: “Parkplan is een zeer consistente bundel die handelt over de worsteling die het bestaan is, en hoe we daar met onze dagelijkse kleine onderhandelingen toch een kloppend geheel van proberen te maken. Wout Waanders draait de realiteit een kwartslag, maar net genoeg om er helemaal in mee te gaan. Je stapt naar binnen en alles lijkt volkomen vanzelfsprekend.

De Vlaamse Caro van Thuyne wint de Bronzen Uil 2021

“De Bronzen Uil 2021 gaat naar een debuutroman die op onnavolgbare wijze toont hoe verdriet soms ontsnapt aan de macht van onze woorden en hoe lichamelijkheid dan ter hulp komt. Op poëtische en sensuele wijze geeft dit debuut de rauwheid van het bestaan weer. Hier klinkt een nieuwe stem, oud en tegelijkertijd eigentijds in het taalgebruik.” (jury)

Caro Van Thuyne (1970) leeft en schrijft in het Houtland achter de Vlaamse kust. In 2018 debuteerde ze met de verhalenbundel Wij, het schuim, die op de longlist van de ANV Debutantenprijs en op de shortlist van de Anton Wachterprijs stond.

‘Vissenschild’ van Liesbeth Lagemaat is de winnaar van De Grote Poëzieprijs 2021

Vissenschild

Een kalligrafist vertelt het mysterieuze verhaal van het meisje Elpis, dat op een nacht wordt onteerd door Allesman/Nietsman. Haar lichaam zinkt naar de bodem van de wetering, haar geest stijgt ten hemel. In een magistrale woordenstroom doet de kalligrafist een poging Elpis tot leven te wekken. Ook de vissen en mannen met ‘werphengelhoofden’ steken een handje toe in dit epos, waarin echo’s uit de Vlaamse volkslegende van de Fiere Margriet doorklinken. (uitgever)

"Het is een adembenemend werk waarin een zinderend poëtisch spel wordt gespeeld. Met deze poëzie toont de dichter grote ambitie en lef, maar ook het vermogen om een grote belezenheid te koppelen aan de huidige tijdsgeest". (jury)

Sander Kollaard wint met ‘Uit het leven van een hond’ De Inktaap 2021

Sander Kollaard wint dit jaar De Inktaap, dé literaire jongerenprijs van Nederland, met zijn roman ‘Uit het leven van een hond’, waarmee hij in 2020 de Libris Literatuur Prijs won.

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Scholieren van 15 t/m 19 jaar lezen hiervoor de meest recente winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de BookSpot Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun favoriet.

Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2021 voor Charlotte van den Broeck

Deze in 1935 ingestelde prijs is in de taal van het reglement een ‘prijs voor het meest waardig gekeurde, in druk verschenen, in Nederlands proza geschreven werk, beurtelings zich bewegend op het gebied van : a. essays en literaire kritiek; b. cultuurgeschiedenis. Dit jaar is cultuurgeschiedenis aan de beurt.

In Waagstukken presenteert Charlotte Van den Broeck, elegant laverend tussen beschouwing en vertelling, dertien teksten over tragische architecten. Het zijn de verhalen van bekende en vergeten bouwmeesters die zelfmoord pleegden op of in een door hen ontworpen gebouw, of omwille van dat gebouw. Hun ingreep in de openbare ruimte mondt uit in een mislukking, of wordt door hen op een fatale wijze zo ervaren. Ze hanteren het gereedschap van de hoogmoed, maar falen.

De Commissie van voordracht oordeelt onder meer:

“Het handelt over een wereldreis langs dertien bouwwerken waarvan de makers een einde aan hun leven hebben gemaakt, meestal omdat ze de schande van een door hen gemaakte fout niet wilden overleven. Daarmee snijdt het een tot nu toe door kunst- en architectuurhistorici veronachtzaamde kwestie aan.”

De roman ‘Herkomst’ wint Europese Literatuurprijs 2021

Herkomst (Ambo|Anthos) gaat over de vlucht van Stanišić en zijn ouders van Višegrad in het voormalige Bosnië en Herzegovina naar Duitsland in 1992. Minutieus ontleedt Stanišić wat er is voorgevallen tijdens die vlucht, en zet hij zijn familiegeschiedenis uiteen.

Uit het juryrapport: ‘De jury werd geraakt door de heel zorgvuldige, speelse zoektocht naar wat nu het wezen van onze identiteit uitmaakt. Wat ‘herkomst’ eigenlijk is. En steeds blijkt die te vinden in de verbindingen tussen mensen, in de verbinding met taal, en in het grote en ontroerende vermogen van de mens om zich altijd en opnieuw te hechten, terug te grijpen, en het losgeraakte verleden, met de daarin aanwezige dierbare mensen, niet zonder pijn en grote krachtinspanningen, weer vast te maken aan het heden".

Bas Belleman wint met ‘Shakespeares sonnetten’ de Filter Vertaalprijs 2021

Als we het origineel niet al kenden, zouden deze gedichten door kunnen gaan voor oorspronkelijk Nederlandse. Belleman trekt in zijn kloeke boek de sonnetten van Shakespeare helemaal naar onze tijd als hij betoogt dat de donkere dame aan wie de laatste sonnetten gericht zijn wellicht geen vrouw is, maar een man in travestie of misschien zelfs iemand voor wie geen plaats is in de traditionele genderverdeling. Belleman lokt de lezer steeds verder het dubbelzinnige spiegeltaalpaleis in van schijn en werkelijkheid, tot het haar of hem duizelt. (jury)

Bernice Berkleef wint de Gouden Strop 2021 voor het beste Nederlandstalige spannende boek

De jury over Bloedsteen: “Een knap geschreven en spannende thriller, die verleden en heden met elkaar verbindt. De karakters zijn goed gevat en het verhaal bouwt op tot een onverwacht einde.”

Bernice Berkleef wint een geldbedrag van 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

Simone Atangana Bekono wint de Hebban Debuutprijs 2021

‘Confrontaties is een actueel en confronterend boek. Atangana Bekono laat daadwerkelijk een nieuwe stem horen in de Nederlandse moderne literatuur, een stem die de lezer enorm raakt en nog lang in de oren blijft klinken.’ (jury)

Toni Coppers wint Hebban Thrillerprijs 2021

Gekozen door een jury van boekhandelaren uit de shortlist die werd samengesteld door een honderdkoppige lezersjury.

De jury roemt de politiethriller om het sterke verhaal dat Coppers neerzet. Hier is een ervaren auteur aan het werk, die weet hoe een moordzaak en de ontrafeling daarvan in elkaar horen te steken.

  • Val

    Annick Lambert, Toni Coppers

‘Wie was ik’ van Alfred Schaffer is bekroond met de Herman de Coninckprijs 2021

Een uitdagende, persoonlijke bundel van een gelauwerd dichter.

“De bundel overrompelt je, door de volgehouden zoektocht naar betekenis, naar zin, die in elk gedicht weer hernomen wordt, moedig en wanhopig tegelijk, zonder sentimenteel te worden. ‘Wie was ik’ is tegelijk heel krachtig en heel kwetsbaar, een persoonlijke bundel die je diep raakt.” (jury)

Alfred Schaffer won ook de P.C. Hooft-prijs 2021, oeuvreprijs voor poëzie.

Guida Joseph wint eerste Holocaust Literatuurprijs

De Nederlandse Spoorwegen hebben een tegemoetkoming uitgekeerd aan slachtoffers van het naziregime of hun nabestaanden die door de NS naar kampen zijn vervoerd. Arnon Grunberg heeft zijn tegemoetkoming, die eigenlijk voor zijn moeder was bestemd, ter beschikking gesteld voor deze literaire prijs.

De jury, bestaande uit Arnon Grunberg, NRC-redacteur Toef Jaeger en Job Cohen, roemt in haar rapport de ‘geslaagde en met zoveel liefde bijeengesprokkelde melange van memoires, stripverhaal, familiegeschiedenis met foto’s en historisch overzicht van het leven van één specifieke overlevende van de Holocaust ineen.’ In het rapport staat verder over De Rode Draad: ‘Het is doordrongen van humor en lichtvoetigheid zonder de gruwelen te verzwijgen of te verbloemen.‘

Piet Gerbrandy wint de J. Greshoff-prijs 2020

Gerbrandy laat zien wat poëzie lezen kan zijn en zou moeten zijn, hij is steeds ‘op zoek naar de verbanden tussen gedicht en maker, of, met andere woorden, naar existentiële aspecten van poëzie’. (jury)

Moya de Feyter wint met ‘Massastrandingen’ de J.C. Bloem-Poëzieprijs 2021

Massastrandingen

Moya de Feyter (1993) studeerde theaterwetenschappen en publiceerde onder andere in Deus Ex Machina en Op Ruwe Planken. Ze debuteerde in 2018 met ‘Tot iemand eindelijk’; hiervoor werd ze genomineerd voor de Poëziedebuutprijs aan Zee.

Wat doen we als het begint te stormen en het na dagen nog niet ophoudt? Wat moeten we denken wanneer bomen bloeden? Wat wou de walvis zeggen toen hij zich op de kust wierp? Massastrandingen is een caleidoscopisch prozagedicht. Het is een poging om op kieren te dansen, tussen afgrond en verwachting, tussen mens en zeezoogdier. Jury

Mensje van Keulen wint de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021

‘Ik moet u echt iets zeggen is een bundel die imponeerde met haar ongekend natuurlijk klinkende dialogen, geraffineerde plots die telkens naar een even verrassende als bevredigende ontknoping toewerken en psychologische schetsen die in een paar nonchalante zinnen een compleet universum suggereren. Een nieuw kroonjuweel in het oeuvre van de koningin van de vorm.’ (jury)

Sinan Çankaya wint met ‘Mijn ontelbare identiteiten’ de Jan Hanlo Essayprijs 2021

‘Çankaya koppelt zijn persoonlijke worsteling met identiteit aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen, zonder zoetsappige pleidooien voor tolerantie en verdraagzaamheid, maar mét de broodnodige nuance in een gepolariseerd en soms giftig debat over de multiculturele samenleving. Daarbij ontziet hij zichzelf niet: hij toont zich kwaad, bloedeerlijk en onzeker, en zijn sprekende, persoonlijke voorbeelden missen nergens hun doel. Mijn ontelbare identiteiten is een essay dat er op elke bladzijde toe doet.’ (jury)

Hans Mulder wint met ‘De ontdekking van de natuur’ de Jan Wolkers Prijs 2021

De ontdekking van de natuur

De Jan Wolkers Prijs is de prijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek.

De ontdekking van de natuur, gaat over de manier waarop de kijk van westerse samenlevingen op de natuur veranderde door nieuwe ontdekkingen tussen de 16de en 20ste eeuw. Het boek bestaat uit twintig verhalen over mensen en onderwerpen die daarin een rol hebben gespeeld.
De verhalen over onder meer vogels, bacteriën en insecten worden vergezeld van tekeningen en aquarellen die Mulder in de bibliotheek van Artis heeft gevonden.

“Mulder is een rasverteller en weet de lezer een boek lang bij de les te houden, geholpen door vleugjes ironie en een riante verzameling illustraties en klassieke prenten.” ( jury)

Sandra Langereis wint met ‘Erasmus – Dwarsdenker’ de Libris Geschiedenis Prijs 2021

Erasmus Sandra Langereis

Sandra Langereis wint met ‘Erasmus – Dwarsdenker’ de Libris Geschiedenis Prijs, voor historische boeken die een algemeen publiek aanspreken, dit werd bekendgemaakt door juryvoorzitter Khadija Arib tijdens het radioprogramma OVT.

Het grootste deel van Erasmus’ leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Sandra Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal recht doet door zijn enorme briefwisseling op de voet te volgen en de wording van zijn complete literaire erfenis te beschrijven.

Sandra Langereis is historicus en biograaf. Ze studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1992 cum laude afstudeerde en in 2001 cum laude promoveerde. Ze werkte tot 2013 als universitair docent Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden en was jarenlang eindredacteur van Historisch Tijdschrift Holland en hoofdredacteur van de boekenreeks Hollandse Studiën.

Jeroen Brouwers wint met ‘Cliënt E. Busken’ de Libris Literatuur Prijs 2021

In ‘Cliënt E. Busken’ van Jeroen Brouwers zit de hoofdpersoon vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Hij zegt niets en misschien is er iets mis met zijn gehoor, maar van wat om hem heen gebeurt blijft hij een scherp waarnemer en inwendig voorziet hij zijn medebewoners en het personeel van snerpend commentaar.

De jury onder leiding van Lilianne Ploumen koos Cliënt E. Busken uit zes genomineerden als beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

J.V. Neylen wint de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2021

De Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs is een stimuleringsprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

“De bundel is een rijk debuut. De juryleden zijn met name getroffen door rake zinnen, zoals ‘ik schudde de takken uit mijn hoofd, nam een blad en sneed de dag opnieuw aan stukken – hoe grandioos ik hem beginnen zou’ en ‘de mist die in mijn keel is gezakt’. En niet bij machte is beslist anders dan alle andere ingestuurde bundels en biedt een heel ander geluid dan wat je meestal in de hedendaagse poëzieproductie leest. De tekst is ook gedurfd: in een soort bewuste ouderwetsheid bouwt de dichter een poëtische wereld op, met opvallende aandacht voor de taal zelf. J.V.Neylen heeft in haar debuut al meteen een patent op een eigenzinnig beeldarsenaal.” (jury)

Confettiregen van Splinter Chabot gekozen als Mooiste Boekomslag van 2020

Confettiregen van Splinter Chabot heeft de verkiezing van het Mooiste Boekomslag van 2020 gewonnen. De cover werd ontworpen door Anton Corbijn.

Gerda Blees wint met ‘Wij zijn licht’ de Nederlandse Boekhandelsprijs 2021

De prijs is een bekroning voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige boek van het afgelopen jaar dat volgens boekverkopers een groter publiek verdient.

Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van Woongroep Klank en Liefde. Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling verdachten in een strafzaak geworden.

Erik Dijkstra wint Nico Scheepmaker Beker 2021

Prijs voor het beste sportboek van 2020.

De fotograaf is pas 18 jaar en heeft net zijn eerste camera om zijn nek als hij met jeugdige bravoure doordringt tot de entourage van de dan al wereldberoemde Ali.
Dubbelman komt ook bij Ali over de vloer in de jaren dat het minder gaat met de bokskampioen. Elke ontmoeting levert prachtige, soms pijnlijk intieme foto’s en unieke verhalen op.

De jury over het boek: ‘’Een bijzonder fascinerend verslag in tekst en beeld van de ontmoetingen van sportfotograaf Guus Dubbelman met de Amerikaanse bokslegende Mohammed Ali. Tevens is het een boek over de zwarte cultuur in Amerika en een interessante vriendschap”.

Margje Woodrow heeft met ‘Fake trip’ de Prijs van de Jonge Jury 2021 gewonnen

Lezersprijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek (voor 12-16 jaar). De Jonge Jury is het grootste leesbevorderingsprogramma voor 12- tot 16-jarigen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs in Nederland.

Een vierdaagse schooltrip naar Barcelona. Er gebeurt een afschuwelijk ongeluk. Details worden verspreid op social media en geheimen komen bloot te liggen. Maar wat is echt en wat is fake news?

Hans de Geus wint met ‘Hoe ik toch huisjesmelker werd’ de PrinsjesBoekenprijs 2021

Hoe ik toch huisjesmelker werd

‘Hoe ik toch huisjesmelker werd’ van financieel journalist Hans de Geus wint de PrinsjesBoekenprijs 2021, de prijs voor het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar.

‘Het boek legt op een toegankelijke manier uit hoe de huizenmarkt in elkaar zit en hoe we in de huidige situatie verzeild zijn geraakt. Het levert ‘een bijdrage aan de maatschappelijk discussie, en verhoogt daarmee het niveau van zowel het politieke debat als menig verjaardagsfeest’, aldus juryvoorzitter Mark Verheijen.

Miriam Rasch wint Socratesbeker 2021

De winnaar van de Socratesbeker 2021 is Miriam Rasch met Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme. De Socratesbeker wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het prikkelendste en meest urgente Nederlandstalige filosofieboek.

De jury prijst de manier waarop Rasch ‘relatief onontgonnen terreinen’ betreedt: ‘Rasch verkent zonder schroom terreinen waar ons denken nog slechts tentatief de weg weet: de zich steeds uitdrukkelijker aan ons opdringende digitale werkelijkheid’. Dit doet Rasch door te putten uit ‘de ongekende rijkdom van het actuele culturele leven, van de literaire en filosofische traditie.‘

Jean-Claude van Rijckeghem wint met ‘IJzerkop’ de Thea Beckman Prijs 2021

Jean-Claude van Rijckeghem heeft met ‘IJzerkop’ de Thea Beckman Prijs 2021 gewonnen, de prijs voor het beste historische jeugdboek.

IJzerkop is een historische jeugdroman over een meisje in het leger van Napoleon.

De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker.

Jean-Claude Van Rijckeghem (Gent, 1 december 1963) is een Belgische auteur, scenarioschrijver en filmproducent.

‘Hele verhalen voor een halve soldaat’ wint Woutertje Pieterse Prijs 2021

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda zijn met het boek ‘Hele verhalen voor een halve soldaat’ de winnaars van de 34e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar.

Hele verhalen voor een halve soldaat vertelt de voorgeschiedenis van het boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor, eveneens van Lindelauf en Volbeda, dat in 2017 al werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs.

De jury noemt het winnende boek gedurfd: “Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen. Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.”