“Maarrr… wij komen terug”

Gepubliceerd op: 11 november 2020 09:40

Onze samenwerkingspartner Stichting Kunst en Cultuur Huizen heeft het niet eerder gepubliceerde boek van Theo Uden Masman over de eerste jaren van het iconische radio-orkest The Ramblers nu wél uitgegeven. The Ramblers zijn het enige radio-orkest uit de begintijd van ons omroepbestel dat nog altijd bestaat. "Maarrr...wij komen terug" geeft een uniek kijkje in het uitgaansleven en het reilen en zeilen van de beginnende omroepzuilen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in ons land.

In de hongerwinter van 1944-1945 schreef de oprichter en leider van het iconische radio-orkest The Ramblers, Theo Uden Masman, een boek over de eerste jaren van dat orkest. Na de Bevrijding had het boek moeten verschijnen, maar daar is het nooit van gekomen. Het manuscript raakte uiteindelijk zoek. Echter de Stichting Kunst en Cultuur Huizen kreeg het begin dit jaar in handen en besloot de vurige wens van Theo Uden Masman (1901-1965) na 75 jaar alsnog in vervulling te laten gaan. Met behulp van het Nederlands Jazz Archief, omroepicoon en muziekexpert Skip Voogd, alsmede Ramblerskenner, muziekarchivaris en geluidsrestaurateur Harry Coster werd het boek in productie genomen.

“Maarrr… wij komen terug” noemde Theo Uden Masman zijn boek, dat door de stichting Kunst en Cultuur Huizen werd vervolmaakt met tientallen unieke oude zwartwit foto’s uit de jaren 1920 tot 1940.

The Ramblers werden opgericht in 1926, in datzelfde jaar werd de VPRO gesticht nadat eerder de KRO, de NCRV en de VARA het levenslicht zagen. De AVRO volgde in 1928. The Ramblers zijn het enige radio-orkest uit de begintijd van ons omroepbestel dat nog altijd bestaat. Het speelt thans onder leiding van drumlegende Cees Kranenburg, wiens vader Kees bij de oprichting al in het orkest speelde. Want zoals Theo Uden Masman al zei “Maarrr… wij komen terug” bleven The Ramblers almaar terugkomen.

Volgend jaar bestaan ze 95 jaar en dat wordt gevierd met de derde theatertour in vijf jaar tijd. De Stichting The Ramblers is gevestigd in Huizen en ook Cees Kranenburg woont er.

Het boek van Theo Uden Masman geeft een uniek kijkje in het uitgaansleven en het reilen en zeilen van de beginnende omroepzuilen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in ons land.

Het is verkrijgbaar in de betere boekhandel voor €22,99. Maar het kan ook besteld worden onder vermelding van “Maarrr… wij komen terug” door €22,99 over te maken op rekening NL12RABO 0147576415 t.n.v. Stichting Kunst en Cultuur Huizen.

Gelieve naam en bezorgadres door te geven. Dat kan via kunstencultuurhuizen@gmail.com.