Bewegend kunstwerk

Gepubliceerd op: 6 augustus 2020 13:50

Loco-burgermeester Peter Calis maakt bewegend kunstwerk samen met kinderen van BSO het Berenparadijs

Dinsdagochtend, 28 juli, kwam de loco-burgermeester van Laren, Peter Calis, naar de bibliotheek van Laren. Hier ging hij samen met kinderen van BSO het Berenparadijs, onder bezielende begeleiding van Leintje Hoogenkamp (hoofd Kunstuitleen in Bibliotheek Huizen), aan de slag bij de workshop De draad van Alexander. De kinderen én de burgermeester leerden hoe ze net als kunstenaar Alexander Calder, hun draad konden buigen, vouwen, krullen en knijpen om tot een bepaalde vorm te komen.

De draad van Alexander is een van de educatieve programma’s die de bibliotheek aanbiedt aan alle basisscholen in Huizen, Laren en Blaricum. Voor alle klassen zijn drie programma’s beschikbaar op het gebied van leesbevordering, Mediawijsheid en Kunst & Cultuur.

Op BSO het Berenparadijs hadden de kinderen gewerkt met het thema: “De Ruimte”. Hoe kom je daar? Kun je daar leven? Is er leven op de planeten? Hoe ziet het er uit? Veel vragen om met elkaar antwoorden op te vinden! Dit thema was een mooie basis om een keuze te maken welk object voor het bewegend kunstwerk te kiezen.

De één vormde een vallende ster, een ander een ruimtewezen of een raket en de kat van de burgemeester kon ook gaan zweven. Kortom, iedereen was druk met het maken van zijn of haar eigen ruimte-object van draad. Na het versieren van de draadfiguren konden alle figuren worden samengevoegd tot een groot vrolijk en bewegend kunstwerk; een mobile.

De draad van Alexander is een speels en fantasierijk boek van Sieb Posthuma. Het gaat over de kunstenaar Calder die met zijn handen kan maken waarover hij droomt. Calder’s bijdrage tot de geschiedenis van de moderne beeldhouwkunst is divers. Hij slaagde er bijvoorbeeld in om van alledaagse materialen zoals ijzerdraad, hout en stukjes stof speelse en luchtige sculptuurtjes te ontwerpen. Hij werd voornamelijk bekend vanwege zijn abstracte en vaak surrealistische metalen constructies, waarbij hij onder meer gebruik maakte van luchtcirculatie, de zogenaamde mobiles of bewegende sculpturen.

Ook interesse in een leuk en leerzaam programma? Bekijk ons uitgebreide educatieve jaaraanbod 2020-2021