Hoe kies je samen met je kind een boek?

Gepubliceerd op: 30 juni 2020 13:06

Veel kinderen vinden het lastig om een nieuw boek uit te zoeken. Of om eens een ander soort boek te proberen dan ze gewend zijn. Hoe doe je dat eigenlijk, een boek uitzoeken?

Kinderen die een hekel hebben aan lezen bestaan niet. Ze hebben alleen het juiste boek nog niet gevonden. (Frank Serafini)

Sommige kinderen weten precies welk boek ze willen lezen. Het tiende deel in de Leven van een loser-serie. Of De gorgels, van Jochem Myer, omdat iedereen in de klas dat heeft gelezen. Of Meester Kikker van Paul van Loon, want de film was zo leuk.

Kinderen die graag en veel lezen, kunnen bij het kiezen van een boek vaak aansluiten bij eerdere leeservaringen. Maar voor kinderen die minder lezen, die hun eigen leessmaak nog aan het ontdekken zijn of die toe zijn aan iets nieuws, kan het behoorlijk lastig zijn om een leuk boek te vinden.

Het aanbod is zo groot: hoe vind je als kind een boek dat bij je past?
Gelukkig zijn de boeken in de Bibliotheek al globaal ingedeeld op leeftijd. Maar dan nog blijft het aanbod overweldigend. Bij het kiezen kan je kind afgaan op titel, plaatjes, de tekst op de achterkant, of een stukje lezen in het boek.

In zekere zin blijft het kiezen van een boek altijd een gokje: je weet pas of een boek leuk is, als je het hebt gelezen. En dat is spannend, maar maakt het kiezen tegelijkertijd ook juist zo leuk.

Je kunt natuurlijk altijd een van onze bibliothecarissen om advies vragen, en er zijn ook veel websites die hulp bieden bij het uitzoeken van een kinderboek. Hier een aantal tips op een rij:

Jeugdbibliotheek.nl

Op de jeugdwebsite van de Bibliotheek vind je alle boeken. Zowel leesboeken als luisterboeken, e-books en informatieve boeken. Deze zijn ingedeeld in vijf leeftijdscategorieën, op onderwerp of verschillende top-10 lijstjes. En je kunt meteen zien of het boek aanwezig is in de Bibliotheek.

Boekmama

Kersverse jeugdbibliothecaris van het Jaar 2020, Miriam Bakker van Bibliotheek Hilversum, heeft haar eigen website met veel tips over boeken en (voor)lezen.

Boekenzoeker

Op deze website staat een selectie kinderboeken. Deze wordt gemaakt door een redactie waarin o.a. zowel mensen uit het onderwijs, de Bibliotheek, boekhandels en recensenten zitten. De site is opgedeeld in vier leeftijdscategorieën, met elk hun eigen vormgeving en mogelijkheden. Kinderen (of ouders) kunnen boeken zoeken door te selecteren op interesses, onderwerpen en stemmingen. Wie zich op de site registreert, kan een nog persoonlijker leesadvies krijgen.

Ik vind lezen leuk

Sinds eind 2013 verzamelt leesbevorderaar Mathilde Talens recensies over kinder- en jeugdboeken. Het leuke aan deze website is dat er veel recensies op staan van kinderen, die zelf een aantal sterren toekennen aan een boek. De boeken staan gerangschikt op leeftijdscategorie.

Hoe weet je of een boek niet te moeilijk is?

Bij het kiezen van een boek is het vooral belangrijk dat je kind een boek uitzoekt dat hem of haar echt leuk lijkt om te lezen. Staar je dus niet blind op AVI-niveaus, die zijn echt niet zo belangrijk. Kinderen die zelf gemotiveerd zijn om een bepaald boek te lezen, redden zich ook met moeilijke boeken. Maar als een boek echt té moeilijk is, zal het niet gaan.

Doe de vijfvingertest

Een handige test waarmee je kind zelf kan controleren of een boek te moeilijk is, is de vijfvingertest. Je kind leest één bladzijde in het boek om het niveau te bepalen. Voor het lezen begint, steekt je zoon of dochter vijf vingers omhoog. Bij elk woord dat moeilijk te lezen of onbekend is, moet één vinger naar beneden. Als aan het eind van de bladzijde alle vingers naar beneden zijn, is het boek waarschijnlijk nog wat te moeilijk. Twee of drie vingers naar beneden is geen probleem.