Terugkijken online lezing Judith Visser van 27 maart jl.

Gepubliceerd op: 6 april 2021 11:41

Omdat je het boek nooit genoeg kunt vieren organiseerden Bibliotheek Gooi en meer samen met Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en het Autisme Info centrum Hilversum een online lezing rond het thema autisme met Judith Visser. Op deze pagina kun je de online lezing van Judith Visser op 27 maart terugzien. De antwoorden op de tijdens de lezing gestelde vragen vind je onder de video.

Vragen bij de lezing 1-4

1. U heeft 13 boeken geschreven , in mijn ogen bent u nog aardig jong, dus ja mijn vraag is hoelang het schrijven van een boek duurt.

In het verleden schreef ik thrillers, en daar deed ik ongeveer een jaar over. Nu ik romans schrijf doe ik 2 a 3 jaar over een nieuw boek.
Ik ben overigens 43, en mijn eerste boek verscheen toen ik 28 was, dus het valt allemaal best mee. :)

2. Heb je begeleiding of therapie gehad toen uit de test ASS kwam?

Nee. Dit is wel aangeboden, maar ik heb er geen gebruik van gemaakt. Ik wil altijd alles graag zelfstandig doen, ook al besef ik dat iedereen wel wat hulp kan gebruiken en ik zelf dus waarschijnlijk ook.

3. Op welk moment in je leven heb je je laten diagnostiseren op ASS en was er voor jou een specifieke aanleiding voor?

Ik was 36 en de aanleiding was dat het mij maar niet lukte om mijn rijbewijs te halen. Ik raakte telkens compleet overprikkeld in het verkeer.

4. Heb je ook zo’n sterk geheugen, dat alles zo goed onthoud? Alle details en dergelijke? Ik heb dat zelf wel als autist en ik heb het gevoel alsof dat door mijn autisme komt. Ik denk zelf dat het komt doordat het leven en de gebeurtenissen zo hard en fel binnenkomt. Dat het soms bijna als een trauma impact heeft in mijn hersenen. Herken je hier iets van?

Ik heb zelf allerlei jeugdherinneringen en ervaringen die ik zo makkelijk terug kan halen terwijl mensen om mij heen zo ver niet terug kunnen. Ja, ik heb ook een extreem geheugen. En ik ervaar dat op precies de manier zoals jij hier beschrijft!

Vragen bij de lezing 5 - 10

5. Hoe voel je je bij kaarslicht? Lukt dat beter?

Alleen als het niet te dichtbij staat, en als het niet flikkert. Als ik in een restaurant ben en er staat een kaars op tafel dan blaas ik hem altijd uit. :)

6. Heb je een tip voor mensen die werken met kinderen met autisme? (welke vaardigheden aanleren, manier van benaderen).

Ik denk dat humor altijd helpt, samen lachen om dingen helpt gigantisch goed om situaties te relativeren. En ontdek waar het kind goed in is, zodat je daar de nadruk op kunt leggen.

7. Hoe reageer jij en je honden op vuurwerk?

We vinden het allemaal verschrikkelijk. Ik begrijp niet wat mensen leuk vinden aan zulke harde knallen.

8. Waarom heb je je eigen naam niet gebruikt in het boek?

Omdat ik de overige mensen ook andere namen heb gegeven (ivm privacy) en ik vond dat ik die lijn dan moest doortrekken en mezelf ook een andere naam moest geven. Alleen de dieren hebben hun eigen naam gehouden.

9. Krijg je een hulphond vergoed als je autisme hebt?

Niet altijd. Ik weet wel dat je soms bij je gemeente een soort subsidie kunt aanvragen. Maar meestal werken mensen met crowdfunding om het geld bij elkaar te krijgen.

10. Om de meer positieve kanten van autisme te lezen, kan ik het boek van Vera Helleman aanraden, De kracht van autisme. Ze maakt onderscheid tussen ASS en autisme. De verstoring, en gewoon een andere bedrading hebben met potenties. Zij heeft ook zelf autisme.

Dankjewel voor de tip!