Schrijfster Mirjam Vriend en Jan Rebel van Historische Kring Huizen in het Kunstcafé woensdag 27 november

Gepubliceerd op: 19 november 2019 06:00

Het laatste Kunstcafé in 2019 van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen biedt op woensdagavond 27 november in De Boerderij een bijzonder programma. De in Huizen wonende Mirjam Vriend komt vertellen over haar zojuist verschenen debuutroman ‘Genade’. Daarbij wordt haar betoog muzikaal omlijst door de celliste Eva van de Poll. Deze laatste beklimt later op de avond opnieuw het podium om samen met pianist Sebastiaan van Delft het afsluitende miniconcert te verzorgen. Jan Rebel van de jubilerende Historische Kring Huizen begeleidt de historische fiets- en wandeltochten in het dorp en verrast de bezoekers met een presentatie hierover.

Mirjam Vriend

Mirjam Vriend is geboren in 1967 als dochter van een pianiste en een componist. Ze groeit op in een muzikaal milieu, maar besluit actrice te worden en wordt toegelaten aan de Toneelacademie Maastricht. Nadien speelt ze in diverse toneelstukken en televisieproducties, maar ook wordt haar interesse voor het schrijverschap steeds groter. Na een serie columns en korte verhalen zet ze haar acteercarrière stil voor het schrijven van haar debuutroman Genade.

In deze psychologische roman probeert een jonge vrouw zich te ontworstelen aan de ballast van haar familie. Het speelt zich af in Amsterdam, rondom het conservatorium, het concertgebouw, en verhaalt over ontluikende liefdes, onstuimige relaties, dolende ouders en een getraumatiseerd verleden.

Zie foto rechtsboven.

Jan Rebel

Jan Rebel van de Historische Kring weet als geen ander wat Huizense geschiedenis te bieden heeft. Maar ook in de omgeving is nog veel historie te vinden. Zo zijn er nog sporen te vinden over de verdedigingswerken van Naarden uit de Eerste Wereldoorlog. Deze stelling, bestaande uit onder meer een infanteriewal, liep dwars over de Naarder Eng en de Tafelbergheide tot achter Bussum. En uit de Tweede Wereldoorlog zijn op het terrein van voormalig landgoed Oud Naarden nog resten te vinden van luchtafweeropstellingen. Ook bevind zich in het Bikbergerbos uit een veel oudere tijd nog een echte grafheuvel. En dan zijn er nog de prachtige landgoederen zoals Valkeveen, Oud Bussum en Crailo. Jan Rebel die de fiets- en wandeltochten begeleidt, zal aan de hand van een beeldpresentatie van deze en vele andere plekken vertellen.

Zie foto onder 1.

Sebastiaan van Delft en Eva van de Poll

Sebastiaan van Delft (piano) en Eva van de Poll (violoncello) zullen het traditionele mini concert verzorgen met een mix van tango, klassieke en jazzmuziek. Sebastiaan van Delft is van oorsprong organist, maar speelde meer dan 10 jaar tangomuziek in het Carel Kraayenhofensemble. Hij is een veelgevraagd tango-pianist, maar ook zijn grote liefde voor jazzmuziek is te horen in zijn ensembles Windstreken en Trio Escapada waarin jazz, improvisatie en wereldmuziek centraal staan.

Ook Eva van de Poll speelt wereldmuziek in haar ensembles, waaronder klezmermuziek, klassiek Arabische muziek en tango. Met de melancholische klank van de cello kan zij melodieën zingen maar ook de ritmisch bas spelen. In deze concerten vinden de twee musici elkaar in een muzikale reis langs verschillende stijlen.

Zij heeft haar sporen verdiend met haar medewerking aan uitvoeringen van film, theater- en dansvoorstellingen, wereldmuziek en hedendaagse kamermuziekprojecten in binnen- en buitenland.

Ten behoeve van het professionele miniconcert heeft zich een welwillende sponsor gemeld voor een incidentele aanvullende bijdrage:
Theaterloods in Radio Kootwijk is een ‘kuuroord voor de ziel en de zaak'. Een bijzondere plek waar programma’s worden geboden op basis van kunst, cultuur, natuur en wetenschap. Om mensen uit te dagen, op te laden en te inspireren op de thema’s die voor hen werkelijk van waarde zijn in werk, leven en liefde
.

Zie foto's onder 2 en 3.

Datum en tijd

Woensdag 27 november 2019, 20:00-22:15 uur (zaal open: 19:30 uur)

Locatie: Kunstcafé Huizen in Theater De Boerderij, Hellingstraat 9, 1271VA Huizen

Gastpresentator: Thom Schuitemaker, collectiebeheerder en domeinspecialist Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum.

Toegang: Gratis. Vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld
 

Aanmelden bezoek: Om teleurstelling te voorkomen via een e-mail naar kunstencultuurhuizen@gmail.com o.v.v. namen, aantal personen en postcodes.