Kunstcafé Stichting Kunst en cultuur Huizen

Gepubliceerd op: 30 oktober 2019 14:13

Het Kunstcafé in de Boerderij van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen biedt op woensdagavond 30 oktober een (hernieuwde) kennismaking met de kunstenares en schrijfster Astrid Engels. Astrid geeft een lezing “A Touch of Engels” en geeft de bezoeker een kijkje in haar indrukwekkende beeldende kunst. Voor het afsluitende miniconcert is de Spaanse trompettist Eduardo Blanco gecontracteerd. Hij komt met zijn band Eduardo Blanco IQ, de afkorting van International Quartet.

De avond wordt gepresenteerd door de uit Huizen afkomstige kunstschilderes Maja Boot. Ze woont en werkt nu in Blaricum en spant zich o.m. in het Papageno Huis in Laren in voor de kunstzinnige vorming van de daar aanwezige kinderen met autisme. Ze is de oprichtster van de Stichting Kinderkunstakademie. Ook was zij mede-oprichtster van het Kunstenaars Collectief Blaricum. Evenals Astrid Engels is zij autodidact, maar heeft ooit wel lessen gehad van Pieter van Velzen, die zij zeer bewonderde.

Met “A TOUCH OF ENGELS” neemt Astrid Engels (fotorechts) U mee naar de wereld achter haar schilderijen. Een presentatie over Goden, Wonderen en het Oude Egypte. Over verre reizen, bijzondere ontmoetingen en levenslessen.

Astrid Engels

In de loop der jaren heeft Astrid Engels een indrukwekkend oeuvre bijeen geschilderd. Keer op keer toont deze bekende Nederlandse kunstenares uit Huizen groei en verandering in haar werk. Ze laat zich niet leiden door diverse stromingen in de hedendaagse kunst maar blijft haar eigen kenmerkende stijl verder ontwikkelen en uitbouwen.

Haar inspiratie vindt ze in die onweerstaanbare aantrekkingskracht van de heilige en gewijde plaatsen in de wereld, waar religie, astronomische kennis, techniek en cultuur haar verbeeldingskracht onverminderd blijven prikkelen en inspireren, ieder met hun eigen goden en godinnen die aan de basis staan van de vele mythen, legendes en rituelen.

Oude beschavingen

Ze reist regelmatig naar de restanten van oude beschavingen. Van de reusachtige menhirs in Stonehenge naar de geheime wouden in China. In de talrijke tempels van Vietnam en Cambodja ontdekte ze hoe de godenverering het leven van gelovigen kan inkleuren. In het geheimzinnige Afrikaanse continent zocht ze de magische rotstekeningen en beleefde met medicijnmannen de voorouderverering in donkere cultusgrotten. De cultuur in Indonesië schonk haar -door de diep religieuze beleving- een spiritueel werkkapitaal voor haar penseel en in het mysterieuze oude Egypte verankerde zich de betoverende schoonheid uit het verleden. Ze beklom in Zuid Amerika de woeste ruïnes der Azteken en Maya’s en de maanverlichte tempels in Griekenland en Rome gaven haar een schat aan inspiratie. Al die indrukken en ervaringen wereldwijd opgedaan komen in haar schilderijen tot leven.

In 1965 won Astrid Engels, in vijf televisie uitzendingen als archeologe op eigen vakgebied een wetenschapsquiz over het Oude Egypte en in het bijzonder Farao Toetanchamon. In 1992 werd zij gelauwerd met de Movado Museum Prijs. Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd ze op 17 mei 2009.

De avond wordt gepresenteerd door de uit Huizen afkomstige kunstschilderes Maja Boot (foto onder). Ze woont en werkt nu in Blaricum en spant zich o.m. in het Papageno Huis in Laren in voor de kunstzinnige vorming van de daar aanwezige kinderen met autisme. Ze is de oprichtster van de Stichting Kinderkunstakademie. Ook was zij mede-oprichtster van het Kunstenaars Collectief Blaricum. Evenals Astrid Engels is zij autodidact, maar heeft ooit wel lessen gehad van Pieter van Velzen, die zij zeer bewonderde. Het Papageno Huis, waar Maja Boot mede actief is, is er voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme en/of een lichte verstandelijk beperking. Zij hebben niet altijd de vaardigheden om volledig mee te draaien in het gewone leven. Omgaan of contact maken met anderen, communicatieve vaardigheden en een goed voorstellingsvermogen zijn dingen waar zij vaak moeite mee hebben, maar die zij wel kunnen ontwikkelen en leren.

Bas de Graaf is een vaste gast in het Papageno Huis en komt naar het Kunstcafé om over zichzelf en Papageno te vertellen. Hij is geboren in 1998 in Blaricum en woont in Huizen. Bas is ‘dagbesteder’ bij Papageno, waar hij zich bezighoudt met tekenen en schilderen, daarbij vanaf 2018 geholpen door Maja Boot.

“Papageno Huis is een bruisend huis in het hart van Laren op de Naarderstraat 77. Er wonen 12 jongeren begeleid zelfstandig met Autisme, en overdag komen er ongeveer 40 jongeren met autisme voor dagbesteding. Wij geloven in een andere vorm van zorg, we gaan uit van wat jongeren wel kunnen en niet wat ze niet kunnen. We maken hierbij gebruik van kunst, muziek, sport en cultuur. Kunst in de vorm van tekenen, schilderen, speksteen, keramiek en graffiti. Elke twee maanden is er een expositie te bewonderen. En doordeweeks zijn we open voor gasten, ons restaurant is voorzien van kunst en een heerlijke menu kaart, koffie thee en of gebak. Voor meer informatie zie onze site www.papageno.nl, ook de facebook site Papageno Huis geeft veel informatie over onze activiteiten. Ons doel is om de buitenwereld naar binnen te halen en te laten draaien op het tempo van onze jongeren”.

Het traditionele afsluitende mini-concert wordt deze keer verzorgd door een band met de naam Eduardo Blanco IQ (International Quartet). De Spaanse trompettist Eduardo Blanco is in 1976 geboren en heeft zich muzikale vorming opgedaan in de hele wereld. Hij heeft een eigen prettige stijl ontwikkeld, maar het duidelijk te merken dat zijn liefde in de bebop zit. Hij studeerde jazzmuziek aan het Berklee College of Music in Boston en zou later zes jaar lang als docent werken aan de fameuze school Taller de Musics in Barcelona. Eduardo Blanco woont thans permanent in Nederland. Samen met pianist Dirk Balthaus, bassist Jean-Louis Rassinfosse en drummer René de Hilster ging hij op 18 september 2017 naar het Belgische Bilzen. Daar heeft de technicus en jazzlegende Max Bolleman zich gevestigd sinds hij zijn fameuze studio in Monster had verkocht. Bij Max Bolleman werden vijf stukken van de hand van Eduardo Blanco en twee standards opgenomen. Met dezelfde muzikanten komt hij nu naar het Kunstcafé van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen.

Het Kunstcafé op 30 oktober in De Boerderij, Hellingstraat 9 (1271VA Huizen) is gratis toegankelijk, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd in de kosten van de avond. Aanvang 20.00 uur.