Bijzondere aflevering van Kunstcafé in teken van Oekraïne

Gepubliceerd op: 22 maart 2022 12:45

Anastasia Kozlova en Slava Poprugin spelen woensdagvaond 30 maart in Theater De Boerderij in Huizen voor Oekraïne.

Violiste Anastasia Kozlova en pianist Slava Poprugin

Violiste Anastasia Kozlova en pianist Slava Poprugin komen op woensdagavond 30 maart voor het geven van een concert naar het Kunstcafé in theater De Boerderij in Huizen. Anastasia is Russisch en ook Slava is in Rusland geboren. Het Kunstcafé staat grotendeels in het teken van de oorlog in Oekraïne. De organiserende Stichting Kunst en Cultuur Huizen hoopt hiermee met behulp van beide topmusici het zo zwaar getroffen Oekraïense volk financieel te steunen via giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties.

Foto: Foto: Vadik Zibrov.

Anastasia Kozlova

Zoals zovelen is de Werkgroep Kunstcafé zeer begaan met het lot van het Oekraïense volk. Om die reden heeft voorzitter Frans Bianchi contact gezocht met de topvioliste Anastasia Kozlova die heel gedreven met benefietconcerten geld inzamelt voor Oekraïne.

Op haar dertiende kwam Kozlova met haar familie uit Rusland naar Nederland. Ze is geboren in St. Petersburg en studeert sinds haar zevende jaar viool. Aanvankelijk speelde zij samen met haar moeder op tal van podia in binnen- en buitenland. In 1993 verhuisde het gezin naar Nederland waar haar vader aanvoerder werd van de contrabassen bij het Radio Symfonie Orkest. Ze gaat studeren bij Koosje Wijzenbeek en de conservatoria van Amsterdam en Maastricht. Anastasia is 23 als zij haar diploma Uitvoerend Musicus haalt.

Ze is directeur en artistiek leider van het Festival Groeneveld, een internationaal klassiek evenement bij Kasteel Groeneveld.

Foto: Richard Smit.

Slava Poprugin

Samen met Slava Poprugin zal Anastasia o.m. de Sonate voor viool en piano van César Franck ten gehore brengen. Er wordt door de pianist Slava Poprugin sowieso stil gestaan bij en werk gespeeld van de Oekraïense componist Valentin Vasiljevitsj Silvestrov (Kiev, 30 september 1937). Hij studeerde af aan de gerenommeerde Russische Academie voor Muziek Gnessin in Moskou.

Slava is een begenadigd pianist, maar behalve dat is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij is 1973 geboren in de Russische stad Khabarovsk. Hij staat vooral bekend om zijn magistrale vertolkingen van het werk van Russische componisten. Slava Poprugin speelt over de hele wereld, o.m. samen met de beroemde celliste Natalia Gutman.

Van 1999 tot 2015 was hij als docent verbonden aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou.

Foto: Andrey Mustafaev.

Vogels en natuur

Omdat het Kunstcafé traditiegetrouw meer dan een onderwerp aan het publiek aanbiedt, is er ook aandacht voor de natuur. Marcel Boer noemt zichzelf ‘vogelgids’ en is schrijver van verschillende boeken over vogels. Meer dan vijftig jaar verzamelt hij de meest uiteenlopende informatie over vogels, de schepselen waaraan wij mensen een voorbeeld kunnen nemen. Plato zei het al: “Wij mensen zijn toch maar stakkers als je ons vergelijkt met vogels”. En zo denkt Marcel Boer er ook over.

Tijdens vaartochten door het Wormer- en Jisperveld praat hij zijn passagiers bij over onze gevleugelde vrienden.

Opvang vluchtelingen in Huizen

Tijdens de avond zal Jolanda Westrum, directeur van Vrijwilligerscentrale Huizen, ook wat meer vertellen over de opvang van Oekraïnse vluchtelingen in Huizen en wat daar allemaal bij komt kijken.

Entree € 12,50

Dit speciale Kunstcafé met Oekraïne als voornaamste onderwerp ziet er dus wat anders uit. Uitzonderlijk is dat er nu, vanwege het doel van deze aflevering, entreegeld gevraagd wordt van €12,50 p.p.

Theater De Boerderij is te vinden aan de Helling straat 9 in Huizen, woensdag 30 maart, aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Reserveren voor dit kunstcafé met concert wordt aanbevolen d.m.v. een e-mail via onderstaande knop of via kunstencultuurhuizen@gmail.com

Toegang: € 12,50 p.p. door vooraf over te maken op NL12 RABO 0147 5764 15 t.n.v. Stichting Kunst & Cultuur Huizen o.v.v. naam en postcode.