Leestip onderwijs

Gepubliceerd op: 18 februari 2021 15:35

Leestips jeugdfictie voor het onderwijs van onze collega Sil Wijnvoord.

Vis in een boom van Lynda Mullaly Hunt

Ally zit in groep 8 en heeft in zeven jaar tijd al op zeven scholen gezeten. Ze is een ‘probleemkind’, ‘onhandelbaar’ en wordt daardoor regelmatig de klas uitgestuurd. Wat niemand door lijkt te hebben, is dat ze daarmee haar grootste probleem probeert te verbloemen: ze kan niet lezen.

Als leerkracht is het begin van dit boek dan ook pijnlijk ongemakkelijk: heeft nu echt niemand door dat Ally niet kan lezen? Maar dan krijgt Ally een nieuwe leerkracht: meester Daniël en vanaf dat moment is het net of je in een warm bad belandt. Meester Daniël is niet bang om op te treden tegen pestkoppen, zorgt voor een mooi pedagogisch klimaat en zíet Ally en haar klasgenoten echt. Ally’s smoesjes werken niet bij hem en ineens verandert alles…

Hoofdstuk 47 is een mooie opsteker voor kinderen met dyslexie: het gaat over beroemde wetenschappers, uitvinders etc. Allemaal grote namen, die toch allemaal onsuccesvol waren op school. Waarschijnlijk hadden ze allemaal… dyslexie! (blz. 192 t/m 197).

              Een geleerde heeft eens gezegd: Iedereen is goed in iets, op zijn eigen manier. Maar als je een vis in een boom laat klimmen en hem daarop beoordeelt, zal hij zijn hele leven blijven denken dat hij dom is.