Liberté van Paul Eluard

Gepubliceerd op: 1 mei 2018 10:39

Liberté van Paul Eluard

Eén van de beroemdste vrijheidsgedichten is het 21 kwatrijnen tellende Liberté uit 1942 van Paul Eluard.

Duizenden exemplaren werden door de Royal Air Force gedropt boven bezet Frankrijk. Francis Poulenc gebruikte het een jaar later voor zijn cantate Figure humaine, de kubistische schilder en beeldhouwer Fernand Léger illustreerde in 1953 een beroemd geworden uitgave en in 2015 wordt een 2 euro munt geslagen met de tekst van het tweede kwatrijn.

Eluard (1895-1952) wordt algemeen beschouwd als de beste van de surrealistische dichters. De gruwelen van de Spaanse Burgeroorlog hernieuwde zijn engagement voor het communisme. Tegen de late jaren 1930 had hij het surrealisme helemaal achter zich gelaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij voor het verzet en schreef hij de eerste dichtbundel in het bezette Frankrijk, Le Livre ouvert (1940, 1942).

De Britse Royal Air Force dropte kopieën van zijn gedicht Liberté per parachute boven bezet gebied, als onderdeel van hun anti-nazipropaganda. Andere gedichten van Eluard werden clandestien op pro-geallieerde radiostations uitgezonden. Na de oorlog werd Éluard een soort culturele ambassadeur.

Klik op onderstaande knop om het originele gedicht te lezen en de Nederlandse vertaling van Paul Claes uit 2011.