Grafsteen en plaquette Huizer oorlogsheldin eindelijk onthuld

Gepubliceerd op: 22 april 2022 11:33

Donderdag 28 april wordt een bijzonder herinneringsplaquette onthuld aan Hellingstraat 1. De Amerikaanse Marie Louise Rinkel-Bochove landt speciaal hiervoor op Koningsdag op Schiphol, samen met haar man en halfzus. De ouders van Marise, Johanna (Annie) Hendrika Smits en Lizebertus (Bert) Bochove, hielden tijdens de Tweede Wereldoorlog 36 joodse onderduikers verborgen op zolder onder het dak van hun drogisterij ‘De Zonnehoek’ (dat dak lijkt van buitenaf bij de buren te behoren) aan Hellingstraat 1.

Dekmantel

Ze hadden het pand inwendig laten verbouwen om schuilplaatsen te creëren. De plaatsing van een flink balkon aan de voorzijde van het huis diende als dekmantel voor de geheime verbouwing binnen in het huis.

“De indrukwekkende en risicovolle inspanningen van deze twee Huizerse oorlogshelden zijn bij flink wat inwoners van Huizen nog bekend”, vertelt Nol van Bennekom van de Stichting Kunst en Cultuur Huizen. “Vooral doordat Marise er een boekje met de titel ‘De Zonnehoek vertelt…’ over heeft geschreven. Dit boekje heeft internationale bekendheid.”

Uiteraard is dit boekje ook te leen in de Bibliotheek Huizen. Ook in een Engelstalige vertaling.

Ontdekking

Annie, de moeder van Marise, overleed in juli 1949 aan tuberculose. “Dat zij nog steeds niet goed was hersteld van de ontberingen en zwangerschap tijdens de Hongerwinter, zal stellig hebben bijgedragen aan haar vroegtijdige overlijden”, aldus Nol.

Marises vader Bert emigreerde in 1956 met zijn nieuwe vrouw, oudste zoon Erik en Marise naar Amerika. “Daarmee zou het verhaal voltooid kunnen zijn, maar de voorzitter van Stichting Kunst en Cultuur Huizen, Frans Bianchi, deed een verbazingwekkende ontdekking.”

Geruimd

De katholieke Annie werd niet in Huizen begraven, maar in Bussum op de Oude Rooms-katholieke begraafplaats St. Vitus. “Frans ging op zoek naar het graf van Annie, omdat hij vermoedde dat het graf mogelijk geruimd zou zijn.”

Frans raadpleegde twee vrijwilligers die grafrestauratie en tuinonderhoud verrichten op het kerkhof: Henk de Sain en Wim Majoor. “Hun medewerking bleek van enorme waarde. In de oude archieven van het kerkhof stond bij de naam Annie Smits de handgeschreven mededeling dat het graf niet geruimd mocht worden en dat de grafrechten voor 100 jaar betaald waren.”

Nieuw monument

“Speurend in de archieven en op de begraafplaats konden de twee vrijwilligers aan Frans verklaren waar het verlaten en niet onderhouden grafveldje hoorde te liggen. Al in 1985 was het onvindbaar, door het overwoekerend onkruid. De grafstenen bleken vrijwel allemaal verdwenen en het was niet goed meer te zien waar de graven zich bevonden.”

Maar ook hier boden de archieven uitkomst. “Hoewel de grafsteen van Annie ontbrak, kon haar laatste rustplaats worden vastgesteld aan de hand van beschrijvingen in het archief. Met toestemming van de afdeling Begraafplaatsen Gooise Meren mag nu een nieuw grafmonument worden geplaatst.”

Lange baan

Frans ging aan de slag met het monument en de plaquette, maar door de coronacrisis werd de onthulling met teleurstelling en tegenzin op de lange baan geschoven.

“Maar op 28 april gaat het toch echt gebeuren!”, meldt Nol. “Dan zullen in het bijzijn van genodigden, onder wie burgemeester Niek Meijer, de herdenkingsplaquette met dank aan de Lakeland Foundation, gemeente Huizen en Edwin Vos - eigenaar Hellingstraat 1 tot en met 1d - en de nieuwe grafsteen, gerealiseerd door Stichting Kunst & Cultuur Huizen, worden onthuld.”

Onthulling

De onthulling van de grafsteen en de bijeenkomst in De Boerderij zijn toegankelijk voor belangstellenden. Om 11.00 uur is de onthulling van de grafsteen op de Oude Rooms-katholieke begraafplaats St. Vitus aan de Nieuwe Hilversumseweg 57 in Bussum.

Om 15.00 uur start de bijeenkomst in De Boederij aan Hellingstraat 9 in Huizen. De muzikale omlijsting in De Boerderij wordt verzorgd door het Duo C Kwadraat, die gespecialiseerd is in joodse Klezmermuziek. Van hieruit wordt naar de onthulling van de plaquette gelopen.
 

Bron: Nieuwsblad voor Huizen