Reuring in de Bibliotheek tijdens de Kinderboekenweek

Gepubliceerd op: 20 oktober 2020 09:31

Kinderen vielen de afgelopen weken met hun neus in de boter rondom de Kinderboekenweek en in de herfstvakantie. Wat was er veel te doen in onze Bibliotheek!

Dank aan alle ouders en begeleiders

Allereerst met veel dank aan alle ouders en begeleiders die ons geholpen hebben om hier een feestje van te maken, én zich netjes aan de corona-maatregelen hebben gehouden, waardoor dit allemaal mogelijk is geweest.

Groepsbezoeken

Allereerst kwamen 26(!) schoolklassen van de Ichthus basisscholen (De Parel, De Ark, De Beatrixschool en de Van der Brugghenschool) naar de Bibliotheek voor het speciaal voor hen samengestelde Kinderboekenweek programma. In drie weken tijd hebben onze collega’s Nelleke en Brigit al deze schoolklassen enthousiast ontvangen en in samenwerking met de leerkracht en de meegekomen hulpouders de kinderen een leuke, leerzame en inspirerende les gegeven. Hulde aan de eventmanagers van de scholen voor de strakke organisatie, de enthousiaste leerkrachten, ouders én leerlingen, en natuurlijk voor onze kanjers van een collega’s die drie weken lang hebben staan vlammen.

Ook interesse om alle leerlingen te inspireren met een van onze educatieve programma’s of maatwerk?

Theatervoorstelling door winnares van de Gouden Penseel Yvonne Jagtenberg

De Stichting Vrienden van de Bibliotheek Laren-Blaricum heeft ons dit jaar weer verrast met een gulle bijdrage. Zo konden we een groep kinderen verwennen met een heuse theatervoorstelling tijdens de Kinderboekenweek. Vanwege de corona-maatregelen kozen we ervoor een BSO-groep uit te nodigen zonder ouders, waardoor er meer kinderen in de theaterzaal van het Brinkhuis mochten zitten. BSO de Bincken had hier wel oren naar. Yvonne las voor, onder andere uit haar prijswinnende boek Hup Herman, maakte tekeningen waarvan de kinderen moesten raden wat het zou worden en dan maakte ze er snel toch iets anders van, gaf de show een muzikaal tintje en maakte er een wervelende en afwisselende voorstelling van.

Als klap op de vuurpijl kregen de kinderen van de Vriendenstichting ook nog een boekenbon! Wat een fantastisch cadeau en een geweldige ervaring.

Speurtochten en activiteiten in de Bibliotheek

Het thema van de Kinderboekenweek ‘En toen?’ leende zich perfect om de samenwerking te zoeken met meerdere van onze partners. Zo leverde het Huizer Museum prachtige oude voorwerpen voor een speurtocht in de Bibliotheek van Huizen en de Historische Kring Laren weer heel ander soort oude voorwerpen voor de speurtocht in de Bibliotheek in Laren. En bracht Stichting Huizer Botters scheepsmodellen en zeilbenodigdheden mee voor een eigen kleine tentoonstelling. Hu

Tijdens de activiteitenmiddagen stonden de zeelui netten te boeten en konden de kinderen sierknopen leren of de fanatiekelingen zelfs een geknoopte armband. Vrijwilligster bij het Huizer Museum Carla Schaap liet zich volledig in klederdracht hullen en vertelde de kinderen hoe het leven er vroeger aan toe ging. Ze hingen aan haar lippen. De Speel-o-theek leverde een aantal typisch oudhollandse spellen zoals sjoelen, steltlopen en ringwerpen. Onze collega van de Kunstuitleen verzorgde twee verschillende workshops: kinderen konden zelf een kleitablet maken met hierogliefen of een bottertje naar voorbeeld van het beeld ‘Botterzeilen' van Michiel Linders. Deze zijn nu nog in de Bibliotheek te bewonderen.

Herfstvakantie - opening speelochtend de Speeltrein

Meteen na de Kinderboekenweek begon de herfstvakantie. Ook een perfect moment voor activiteiten in de Bibliotheek.

Om te vieren dat de Speeltrein weer van start gaat gaf poppentheater De Kleine Zon een prachtige, intieme voorstelling over het lammetje Wolletje Tim. En wegens grote interesse konden we de zaal zelfs 2x achter elkaar vullen. Frouke, verkleed als boerin, onthaalde de kinderen met liedjes op de accordeon en samen liepen ze naar boven. Daar volgden de kinderen ademloos de avonturen van Wolletje Tim en zijn vriendjes. Deze jaarlijkse voorstelling en de wekelijkse Speelochtend de Speeltrein organiseren we samen met Versa Welzijn en de Speel-o-Theek. Speelochtend de Speeltrein, elke maandagochtend van 10:00 tot 11:30 uur.

Herfstvakantie – pilot educatief programma Tijd voor een Tekendictee

Al jaren bieden we voor alle basisscholen in ons werkgebied een doorgaande leerlijn op het gebied van Leesbevordering, Mediawijsheid en Kunst&Cultuur. Soms zijn programma’s aan vernieuwing of vervanging toe en dan maken we iets nieuws. Dat is altijd best spannend; loopt het goed, sluit het aan bij het niveau en interesses van de leerlingen en past het binnen de tijd die we hebben? Sinds kort proberen we nieuwe programma’s uit met groepen kinderen van een BSO. Zij hebben een leuke activiteit tijdens de vakantie, en wij kunnen her en der de puntjes op de i zetten.

Onze collega van de Kunstuitleen bedenkt de meest fantastische Kunst & Cultuurprogramma’s voor ons team Educatie. Tijdens de pilot van het nieuwe programma Tijd voor een Tekendictee maakten de kinderen van BSO de Marriekolf een eigen, Japans gevouwen boekje met daarin tekeningen van het tekendictee, opgesierd met woorden, versiering, stempels en wat al niet meer. Met onze eigen kritische blik en de feedback van de leidsters maakten we het programma definitief en zijn we er klaar voor om de schoolklassen te ontvangen. Bekijk het hele aanbod hieronder.

Herfstvakantie – Voorstelling Vis op het droge

En ten slotte de laatste superleuke middag in de Bibliotheek van Huizen in deze rij. Een mooie theatervoorstelling met kleurrijke, handgemaakte vissen. Deze waanzinnig slimme en kleurige vissen, die ook nog eens heel goed konden dansen, beleefden allerlei spannende avonturen. De kinderen gingen er helemaal in op en hadden grootste moeite om te blijven zitten. Na een een korte pauze maakten alle kinderen zelf ook een bijzondere vis voor een tentoonstelling die binnenkort in de Bibliotheek te zien zal zijn.