Online interviews met schrijvers

Gepubliceerd op: 22 oktober 2020 16:34

Vanaf donderdag 5 november start de tweede serie van Ontmoet Schrijvers Online, een wekelijkse serie online interviews met schrijvers, georganiseerd door bibliotheken en Probiblio. Gedurende vier weken kan het publiek verschillende schrijvers via een webinar ontmoeten en vragen stellen.

Iedere donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur in november

Momenteel is het lastig voor schrijvers een bibliotheek te bezoeken om voor te lezen, geïnterviewd te worden en met hun lezers in gesprek te gaan. Ontmoet Schrijvers Online is hier een mooi alternatief voor. De deelnemende bibliotheken zijn Bibliotheek Rotterdam, De Boekenberg, Bibliotheek Katwijk en Bibliotheek Aan den IJssel.

Ontmoet Schrijvers Online vindt iedere donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur plaats via het Goto webinar systeem van de Koninklijke Bibliotheek. Aanmelden voor één of meerdere webinars kan via de registratielinks in het schema hieronder.

Bij deze serie interviews staat het thema familiegeschiedenis centraal.

Elke week organiseert een andere bibliotheek uit Zuid-Holland Ontmoet Schrijvers Online waarbij het eerste half uur een lokale interviewer een gesprek voert met de schrijver. Vervolgens hebben de deelnemers van Ontmoet Schrijvers Online een half uur de tijd om hun eigen vragen te stellen. De deelnemer met de leukste/origineelste vraag wint een boek. Bij deze serie interviews staat het thema familiegeschiedenis centraal.

12 november: Judith Koelemeijer wordt geinterviewd door Alek Dabrowski

In november leest heel Nederland één boek: Het zwijgen van Maria Zachea. Judith Koelemeijer, de schrijfster van dit geschenkboek, debuteerde hier in 2001 mee. Van deze familiegeschiedenis werden meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Ook haar volgende boeken, Anna Boom (2008) en het autobiografische Hemelvaart (2013) werden bestsellers. Judith Koelemeijer is een echte verhalenverteller! Sinds enkele jaren werkt zij aan debiografie van Etty Hillesum (1914-1943), de bekende Joodse schrijfster van dagboeken en brieven. De publicatie van deze biografie wordt verwacht in 2021. Alek Dabrowski gaat in gesprek met Judith over haar leven en de boeken die ze schreef.

19 november: Murat Isik wordt geinterviewd door Hetti Koster

Murat Isik debuteerde in 2012 met Verloren Grond, maar brak in 2017 door met zijn omvangrijke roman Wees onzichtbaar, waarin hij het verhaal vertelt van een jongen die opgroeit in de Bijlmer. De jongen is van Zaza-Turkse afkomst, zijn vader is een tiran en hij wordt gepest op school. Toch weet hij zich te ontwikkelen tot een rechtenstudent. Mijn moeders strijd was in 2019 het Boekenweekessay. Onlangs kwam hier een uitgebreide versie van uit. Hetti Koster gaat in gesprek met Murat Isik over zijn werk en zijn familie.

26 november: Susan Smit wordt geinterviewd door Carolien van Egmond

Susan Smit beschrijft in haar nieuwe historische roman Tropenbruid, die dit jaar verscheen bij uitgeverij Lebowski, het levensverhaal van weesmeisje Anna. Op een dag reageert Anna op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt ze al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden. Carolien van Egmond gaat met Susan Smit in gesprek over het grote verhaal dat achter deze ogenschijnlijke kleine geschiedenis schuilgaat.  Voor de historische roman Vloed (2010) ontving Smit lovende kritieken en brak ze door bij het grote publiek. Momenteel werkt ze aan een volgende historische roman die gepland staat voor mei 2021.

Interviews terugkijken

Interviews kunnen via het YouTube-kanaal van Probiblio worden teruggekeken. De opnames worden zo snel mogelijk na het interview geplaatst.