Expo on Tour Women Reading

Gepubliceerd op: 7 maart 2017 14:43

De tentoonstelling getiteld 'Expo on Tour Women Reading' is te zien van 7 maart t/m 1 april 2017 op de (h)Artgalerij van het Brinkhuis te Laren.

Woensdag 8 maart is het vrouwendag met als thema ‘Power to de vrouw’ en met deze tentoonstelling brengen de vrouwelijke kunstenaars een ode aan de vrouw! Daarnaast is het Boekenweek van 25 maart - 2 april.

Een bijzondere expositie van drie Hilversumse beeldende kunstenaars, Elganan Jelsma, Romanina Mandricardo en Hanke Wiegand, die ieder in verschillende disciplines kunst maken. De kunstenaars laten zich inspireren door het thema lezende vrouw. De lezende vrouw is een veelvoorkomend thema in de kunstgeschiedenis. Rembrandt van Rijn schilderde al in 1631 een oude lezende vrouw en wat dacht u van de brieflezende vrouw van Johannes Vermeer uit 1663. Maar ook kunstenaars als Edward Hopper, Vincent van Gogh, Henri Matisse en Picasso hebben de lezende vrouw afgebeeld.

Een vrouw die leest is aanwezig, maar tegelijkertijd is ze niet waar ze is. Voor kunstenaars is de lezende vrouw nog steeds een intrigerend thema. Geven zij het lichaam van de vrouw weer of de geest? In ieder geval schuilt er achter een lezende vrouw altijd weer een heel verhaal.

Elganan Jelsma, Romanina Mandricardo en Hanke Wiegand
Elganan Jelsma verbeeldt vrouwen die kennis overdragen in de context van ‘Anna’, door middel van schilderijen, grafiek en wandkleden. Ook brengt zij een Ode aan kunstenaars die lezende vrouwen hebben geschilderd. Romanina Mandricardo combineert fotografie en keramiek van velerlei gepassioneerde lezeressen. Bij het fotograferen van haar modellen gaat zij uit van hun favoriete boeken. Hanke Wiegand toont 2D en 3D werken in bronzen en polyester sculpturen over dit thema en in het bijzonder over lezende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.

Tentoonstelling in het Brinkhuis te Laren (NH), 7 maart t/m 1 april 2017, tijdens openingstijden