Week voor Dementie: Opening de Geheugensteun in bibliotheek Huizen

Gepubliceerd op: 27 augustus 2019 12:15

de Geheugensteun bibliotheek Huizen

Opening de Geheugensteun in de bibliotheek: een plek in de bibliotheek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en iedereen die op wat voor manier dan ook betrokken is bij de ziekte dementie.

Seniorenspecialisten van de samenwerkende bibliotheekorganisaties coördineren het werk van een vaste groep vrijwillige VoorleesKrachten. Een initiatief waarbij het voorlezen wordt ingezet om gesprekken over herinneringen te stimuleren bij ouderen met dementie. Dit project kwam tot stand door intensieve samenwerking tussen de bibliotheken en de activiteitenbegeleiders van de woonzorghuizen in het Gooi. Het team VoorleesKrachten maakt gebruik van de speciaal samengestelde en gevarieerde collecties van de bibliotheken.

Er is steeds meer informatie beschikbaar over de ziekte dementie, de gevolgen, de ervaringen van mensen die eraan lijden, de ervaringen van partners, kinderen, familie en hulpverleners. Dat is ook belangrijk want dementie is inmiddels volksziekte één in Nederland.
Omdat dementie voor veel mensen nog een ziekte is die verschillende vragen opwerpt bij de mensen dicht in de omgeving van de patiënt, vindt bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum het belangrijk dat er in de bibliotheek een overzichtelijke plek is waar deze informatie te vinden is, met daarnaast tips en spellen die gebruikt kunnen worden om gesprekken aan te gaan met (groot)ouders, kinderen en informatie die relevant is voor mantelzorgers.

In de nabije toekomst komt er wellicht een uitbreiding voor scholieren die een zorggerichte opleiding volgen aan het vmbo, mbo of hbo. De overzichtelijke collectie bestaat uit kinderboeken, informatieve literatuur, (voor)leesboeken, poëziebundels, films en spellen die rondom het zitje van de Geheugensteun op de tweede verdieping van de bibliotheekvestiging te vinden is. De bibliotheek dankt met name de Oude Pastorie Huizen voor het delen van de expertise met betrekking tot de literatuur voor de Geheugensteun.

Op woensdag 18 september aanstaande, tijdens de week voor dementie, wordt de Geheugensteun geopend door wethouder Maarten Hoelscher.
 

De Geheugensteun is mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van de bibliotheek Huizen.

Opening de Geheugensteun

Locatie: Bibliotheek (de Geheugensteun) Huizen
Datum: woensdag 18 september 2019
Tijd: 14.30 uur
Op uitnodiging