De Geheugensteun

Gepubliceerd op: 23 september 2019 14:18

Op 18 september om 14.30 uur opende wethouder Maarten Hoelscher de Geheugensteun in de bibliotheek van Huizen. De Geheugensteun is een centrale plek op de 2e etage in de bibliotheek, waar informatie te vinden is over dementie.

Seniorenspecialisten van de samenwerkende bibliotheekorganisaties coördineren het werk van een vaste groep vrijwillige VoorleesKrachten. Een initiatief waarbij het voorlezen wordt ingezet om gesprekken over herinneringen te stimuleren bij ouderen met dementie. Dit project kwam tot stand door intensieve samenwerking tussen de bibliotheken en de activiteitenbegeleiders van de woonzorghuizen in het Gooi. Het team VoorleesKrachten maakt gebruik van de speciaal samengestelde en gevarieerde collecties van de bibliotheken.

Er is steeds meer informatie beschikbaar over de ziekte dementie, de gevolgen, de ervaringen van mensen die eraan lijden, de ervaringen van partners, kinderen, familie en hulpverleners. Dat is ook belangrijk want dementie is inmiddels volksziekte één in Nederland.
Omdat dementie voor veel mensen nog een ziekte is die verschillende vragen opwerpt bij de mensen dicht in de omgeving van de patiënt, vindt bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum het belangrijk dat er in de bibliotheek een overzichtelijke plek is waar deze informatie te vinden is, met daarnaast tips en spellen die gebruikt kunnen worden om gesprekken aan te gaan met (groot)ouders, kinderen en informatie die relevant is voor mantelzorgers.