Project Find My Book! afgerond

Gepubliceerd op: 1 juli 2020 08:03

Find My Boek

Het vinden van een boek is soms een hele klus. Het boek is wel aanwezig in de bibliotheek, maar staat niet in de kast. Misschien heeft iemand het verkeerd teruggezet, of is het gebruikt voor een thema opstelling? Probeer het dan nog maar eens terug te vinden... Find my Book! kan de oplossing zijn!

In opdracht van Probiblio, bibliotheek Huizen, Laren, Blaricum en bibliotheek Haarlemmermeer is onderzoek gedaan naar locatiebepalingstechnologieën om een uitleenbaar object in de bibliotheek te kunnen vinden. Daarvoor is de volgende hoofdvraag opgesteld: “Wat is de meest geschikte oplossing voor het vinden van uitleenbare objecten in een bibliotheek met een nauwkeurigheid van tientallen centimeters?”.

Vier studenten van de opleiding HBO-ICT Windesheim van het semester Future Technology, Stan ten Napel, Dennis Harderwijk, Kjell Arendsen en Tim Even, hebben 20 weken aan het project Find My Book! gewerkt.

De volgende technologieën zijn onderzocht: GPS, RFID, WI-FI, BLE, LORA en UWB.
Daarbij is gekeken naar de eigenschappen, nauwkeurigheid, infrastructuur, levensduur, formaat en het presenteren van de locatie. We hebben nog niet dé oplossing gevonden die we in gedachten hadden. Maar dit onderzoek heeft ons heel veel technische kennis opgeleverd en aanknopingspunten waar we mee verder kunnen.

De onderzoeksresultaten en de conclusie is te lezen in het rapport Onderzoek & Advies Find my Book van Stan ten Napel, Dennis Harderwijk, Kjell Arendsen en Tim Even.

Over Find My Book!

Wat zou het mooi zijn om elk boek, in no-time, terug te vinden. Ook al is het per ongeluk ergens anders beland. Bijvoorbeeld door middel van een app, op je smartphone, inzichtelijk te maken waar het materiaal dat je zoekt zich bevindt. Zodat er in minder tijd meer boeken gevonden worden.

Korte rekensom; Stel dat er één keer per week een boek niet wordt gevonden per bibliotheek (er zijn in totaal 840 openbare bibliotheken in Nederland); 840 X 45 werkweken = 37.800 boeken die niet worden gevonden per jaar. Een gemiste kans!

Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum heeft Find my Book! bedacht: zowel medewerkers als bezoekers kunnen dan met behulp van bepaalde techniek de locatie van boeken in de bibliotheek razendsnel vinden.

Geen boekenkasten meer? Flexibel & snel presenteren? Geen stickers meer op de boeken? Probiblio, bibliotheken Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en Haarlemmermeer gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Extra informatie

Voor verder onderzoek is het aan te raden om naast dit document het Functioneel -en Technisch ontwerp te bekijken. Het Technisch ontwerp bevat beschrijving van de code die gebruikt is voor zowel de webapplicatie als de Arduino UNO.

In deze korte video geven we je een korte introductie van het project: FindMyBook!
Hierna geven we een eenvoudig overzicht van de hardware die in het prototype wordt gebruikt en hoe het werkt. En last but not least geven we een toepassingsdemo.