In actie tegen laaggeletterdheid!

Gepubliceerd op: 1 september 2020 15:00

Week van Lezen en Schrijven

Van 7 t/m 13 september is het de Week van Lezen en Schrijven. Met deze week wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen laaggeletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Ook de bibliotheek wil graag haar bijdrage leveren aan deze strijd.

Digi &Taalhuis

Zo is er bijvoorbeeld een wekelijks spreekuur bij het Digi &Taalhuis waar je terecht kunt met je vragen op het gebied van aanbieders rondom taal- en digi-vaardigheden in de Gooi en Vechtstreek.

Taalcafé Huizen

Ook kan je elke vrijdagmiddag terecht in het Taalcafé dat wordt georganiseerd door Gilde Samenspraak in de bibliotheek van Huizen van 13.30 tot 15.00 uur. In dit Taalcafé spreek je met andere mensen die ook de Nederlandse taal willen leren. Er zijn vrijwilligers om je te helpen oefenen.

Klik & Tik

De bibliotheek heeft tevens een aanbod aan digitale vaardigheidscursussen. Met de cursus Klik en tik word je op weg geholpen om bijvoorbeeld te internetbankieren of informatie te zoeken bij je zorgverzekering.

DigiSterker

In de cursus DigiSterker leer je een DigiD aanvragen en word je op weg geholpen bij het vinden van de juiste informatie op sites van de overheid.

VoorleesExpress

Voor kinderen van 2 tot en met 8 jaar, die een extra stimulans kunnen gebruiken, is er de VoorleesExpress. In dit project wordt op een speelse manier kinderen binnen het gezin verder geholpen met hun taalontwikkeling.

Onderwijs

Omdat ook de basis voor laaggeletterdheid op jonge leeftijd kan ontstaan biedt de bibliotheek al jarenlang alle kinderopvangorganisaties en de scholen ondersteuning op het gebied van taalontwikkeling en leesplezier door een uitgebreide collectie en educatieve programma’s op maat.