Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons in de greep. Maar wat weten we eigenlijk over het land? Wat gebeurt er in jouw gemeente? Hier een aantal leestips en achtergrondinformatie.

Wat gebeurt er in jouw gemeente?

Gemeente Huizen

Gemeente Laren

Gemeente Blaricum

Samen in actie voor Oekraïne

Jij kunt ook helpen!

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht. Gezinnen zijn van elkaar gescheiden. Zij leven in angst en onzekerheid. Wij kunnen helpen met voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Jij kunt ook helpen. 

Wat gebeurt er in jouw Bibliotheek?

Kom naar de Bibliotheek!

De bibliotheek is er voor iedereen. Ook voor jou! Je kunt er lezen, internetten, cursussen volgen, mensen ontmoeten en nog veel meer. Hieronder lees je wat je allemaal in de bibliotheek kunt doen. Heel veel is gratis!

Lees meer

Ласкаво просимо до бібліотеки!

Бібліотека доступна для всіх. Також для вас! Там можна читати, переглядати Інтернет, відвідувати курси, зустрічатися з людьми та багато іншого. Нижче ви можете прочитати про все, що ви можете робити в бібліотеці. Багато контенту та послуг безкоштовні!

читати більше

Gratis digitale boeken, leer- en hulpmogelijkheden voor volwassenen en kinderen

Om Oekraïners te voorzien van een scala aan gratis lees-, luister-, leer- en entertainmentmogelijkheden, heeft de multimedia-contentleverancier ODILO (samenwerkingspartner van de online Bibliotheek) een gratis app gelanceerd voor zowel Android als iOS. De app is beschikbaar in heel Europa en biedt onder meer 3.000 e-books en luisterboeken, in allerlei genres, voor volwassenen en kinderen, waarvan 1.700 Oekraïense titels en 500 Engelstalige.

Lees meer en download de app

Free digital books, learning and help opportunities for Ukrainian refugees

In order to provide Ukrainians with a range of free reading, listening, learning and entertainment opportunities, the multimedia content provider ODILO (collaborative partner of the Online Library) launched a free app for both Android and iOS. Available across Europe, the app includes 3.000 e-books and audiobooks in a variety of genres, including 1,700 Ukrainian titles and 500 in English. There is material for both children and adults.

Read more and download the app

Voor Oekraïense kinderen / для українських дітей

Refugee Help

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

Lees meer

Computers in de bibliotheek

Запитайте працівників бібліотеки, які є варіанти.
Zapytayte pratsivnykiv biblioteky, yaki ye varianty

Lees meer

Wat gebeurt er in de media?

Boekentips over Oekraine

 • Wendelmoet Boersema Gronings goud

  De Groningse gasvoorraad in internationaal perspectief.

  Gedrukt boek

 • Lisa Weeda Aleksandra

  Kleindochter Lisa beschrijft de geschiedenis van haar Oekraïense familie, waarin haar grootmoeder Aleksandra en haar neef Kolja centraal staan, tegen de achtergrond van circa honderd jaar geschiedenis van de Oekraïne.

  Gedrukt boek

 • Anne Applebaum Rode hongersnood

  Geschiedenis van de bewust door het Stalinbewind gecreëerde hongersnood in 1931-1933 in de Oekraïne die aan miljoenen mensen het leven kostte.

  Gedrukt boek

 • Anton Tsjechov De dertig beste verhalen

  Selectie van verhalen van de Russische schrijver Anton Tsjechov (1860-1904), die daarin een spiegel van de maatschappelijke omstandigheden van het leven op het Russische en Oekraïense platteland eind negentiende eeuw laat zien.

  Gedrukt boek

 • Jonathan Safran Foer Alles is verlicht

  Een jonge joods-Amerikaanse schrijver gaat op zoek naar sporen van zijn familie op het Oekraïense platteland.

  Gedrukt boek

 • A.F.Th. van der Heijden Mooi doodliggen

  Een Russische journalist, die Rusland wil aanklagen voor het neerhalen van een vliegtuig, fingeert vanwege bedreigingen zijn eigen dood, maar bedenkt zich later en merkt dan dat iedereen zich van hem afkeert.

  Gedrukt boek

 • Loes den Hollander Pijngrens

  Drie mensen worden geconfronteerd met het verleden wanneer in 2014 vlucht MH17 boven de Oekraïne wordt neergehaald.

  Gedrukt boek

 • Adam Higginbotham Nacht in Tsjernobyl

  Beschrijving van de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986 en het verband daarvan met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

  Gedrukt boek