Poëzievertaalwedstrijd 2018 en Kunst en Cultuur Award Huizen 2018

Foto (cop. OpHuizerhoogte.nl) vlnr Wim Dashorst, Willibrord Ruigrok, Joan de Zwart-Bloch en Arie Sonneveld.

In een tot de laatste stoel bezet Theater De Boerderij werden op woensdagavond 31 januari in het door Maartje van Weegen gepresenteerde Kunst- en Cultuurcafé van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen de winnaars bekend gemaakt van de Poëzievertaalwedstrijd 2018.

De jury (Henk Aertsen, Roxane van Iperen en Petra Kos) verklaarde de geanonimiseerde vertaling nr. 9 (uit totaal 28 inzendingen uit Nederland, België en Suriname) de beste vertaling van The Truth the Dead Know van Anne Sexton te vinden.

Joan de Zwart-Bloch, burgemeester van Kunststad van 2018 Blaricum, kon na opening van de enveloppe met de oorkonde aan het publiek onthullen dat de winnaar Wim Dashorst uit Huizen is. Wim won ook de eerste prijs in de Poëzievertaalwedstrijd van 2017.

Naast de eer was er voor de winnaar een door de Almeerse kunstschilder Gerrit van de Leemkule beschikbaar gesteld olieverfschilderij met botters waarop ook nog net een stukje Blaricum is te zien.

De tweede prijs werd toegekend aan Willibrord Ruigrok uit Hilversum. De jury kende in de editie 2015 van de Poëzievertaalwedstrijd Willibrord de eerste prijs toe.

De derde prijs was voor Arie Sonneveld uit Dieren (GLD). Arie kreeg in de editie van 2016 een eervolle vermelding.

Op deze pagina vind je de drie prijswinnende vertalingen, het juryrapport door juryvoorzitter Henk Aertsen en de interpretatie van het wedstrijdgedicht door jurylid Roxane van Iperen.

Namens de Stichting Kunst & Cultuur Huizen (organisatie) en de jury wil de bibliotheek alle inzenders van een vertaling hartelijk bedanken voor hun deelname.

Zie hieronder meer informatie over de Kunst en Cultuur Award Huizen 2018.

 

NB: Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Kunst en Cultuur Award Huizen 2018

Simone Stawicki ontvangt de Kunst en Cultuur Award Huizen 2018 uit handen van Joan de Zwart-Bloch

Foto: Nol van Bennekom.

De winnaars van de Poëzievertaalwedstrijd waren niet de enigen die op deze speciale editie van het Kunst en Cultuur Café Huizen in de prijzen vielen. Simone Stawicki kreeg uit handen van Joan de Zwart-Bloch, burgemeester van Blaricum, de Kunst en Cultuur Award Huizen 2018 van de Stichting Kunst en Cultuur Huizen uitgereikt.

Uit het juryrapport:

Naar de mening van de jury is Simone Stawicki niet alleen in Huizen maar ook nationaal en internationaal een toonaangevende kunstenaar die door haar wereldwijde exposities ons dorp Huizen op de kaart zet. Ze heeft haar studie gevolgd aan de HKU in Utrecht. Met haar werk toont zij aan dat zij op een indrukwekkende manier haar vaak diepe emoties verwerkt in haar creaties. Hoewel haar schilderijen gelukkig in de hele wereld worden bewonderd en worden begeerd leidt haar emotionele bewogenheid ook regelmatig tot onbaatzuchtige producties. Zo heeft Simone Stawicki een serie portretten van Noord-Koreanen met veel emotionele diepgang geschilderd, wier leven en levensverwachting wordt bepaald door het onderdrukkingsregime in dat land. Onbaatzuchtige producties omdat ze zelf niet de verwachting koestert “dat iemand dit werk aan de muur zou willen hebben”. Maar dat maakt dit werk niet minder belangrijk.

Interpretatie gedicht door Roxane van Iperen

Juryrapport door Henk Aertsen

Eerste prijs: Wim Dashorst uit Huizen

Deze vertaling leest prima, je hebt niet door dat het om een vertaling gaat, cadans en stijl zijn in overeenstemming met het origineel. De vertaler is erin geslaagd de beknoptheid van het origineel te handhaven, er staat geen woord teveel in, en de vertaling geeft de inhoud en strekking van het origineel goed weer. En deze inzender heeft het slot van de tweede strofe, In another country people die, heel sterk vertaald met “Hier sterven mensen niet” – dat is een positieve afsluiting van een positieve strofe.

Tweede prijs: Willibrord Ruigrok uit Hilversum

Deze inzender dankt zijn prijs aan een prachtige laatste strofe die precies de ziel van het gedicht weergeeft. Een vertaling in een formele stijl, zeer verantwoord qua ritme en rijm.

Derde prijs: Arie Sonneveld uit Dieren (GLD)

Deze inzender dankt zijn prijs aan de compacte stijl, goed lopende en ritmisch verantwoorde regels die op een natuurlijke manier rijmen (d.w.z. zonder rijmdwang).