Introductie

Hoe het begon

In 2010 organiseerden de Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en de Stichting Kunst en Cultuur Huizen hun eerste gezamenlijke Poëzievertaalwedstrijd, met als te vertalen gedicht The Human Seasons van John Keats.

Decenniumeditie

In de meeste edities was het te vertalen gedicht gerelateerd aan het thema van de Poëzieweek. In 2019 is het thema “vrijheid”. In de komende decenniumeditie hebben wij het thema geïnterpreteerd als de vrijheid om ons deze keer niet aan het thema te houden, maar gewoon te kiezen voor een mooi gedicht dat een uitdaging zal zijn om te vertalen. Een prettige uitdaging, zoals wij elk jaar hopen en ook ervaren uit de feedback van de oud-deelnemers.

Het te vertalen gedicht is dit jaar On a memory of beauty van de Schotse dichter G.S. Fraser (1915-1980). Rechts bovenaan op deze pagina (of naar beneden scrollend als je dit op een mobile device leest) vind je het gedicht en daaronder informatie over de dichter.

De jury

De jury bestaat uit voorzitter Henk Aertsen,emeritus professor/oud-docent Oudengelse en Middenengelse Taal en Letterkunde en Literair Vertalen aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Roxane van Iperen, jurist, publicist, dichter en auteur (Schuim der aarde: roman, en meest actueel ’t Hooge Nest) en Petra Kos, docent Engels aan het Erfgooiers College Huizen en aan de VU afgestudeerd in de Engelse taalwetenschap en literatuur.

Overige informatie

Op deze pagina vind je ook informatie over de deelname, de inzendtermijn en het digitale deelnameformulier waarin je jouw vertaling kunt uploaden.

Bekendmaking winnaar(-s) en prijsuitreiking

Maartje van Weegen presenteert op woensdagavond 30 januari 2019 het Kunst en Cultuurcafé in Theater De Boerderij in Huizen en Marlous Verbeek, wethouder kunst en cultuur van de gemeente Huizen zal de winnaar(-s) bekend maken en de prijzen uitreiken. En vanzelfsprekend is er de muziek- en poëziequiz en een bijzonder muzikaal optreden.

En natuurlijk...

....wens ik je namens de Stichting Kunst en Cultuur Huizen en de jury heel veel plezier bij het vertalen!

Thom Schuitemaker
Collectiespecialist Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum

Digitaal deelnameformulier

ON A MEMORY OF BEAUTY

George Sutherland (G.S.) Fraser

Aandachtspunten voor de vertalers

Bekendmaking winnaar en prijsuitreiking

Winnaars editie 2018