Vogelenzang in de muziek

19 maart 2019, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Laren

Kosten: € 13,-

plaatje bij Vogelenzang in de muziek

Ton Oudshoorn combineert twee grote hobby’s: muziek en vogels. Aan de hand van een groot aantal muziekfragmenten worden echte opnamen van vogelgeluiden met elkaar vergeleken en wordt de afbeelding van de vogel getoond. Een interessante avond voor zowel natuur- als muziekliefhebbers.

logo van Volksuniversiteit Het Gooi

Vogels als inspiratiebron

Vogelzang is in de loop der eeuwen een geliefde inspiratiebron voor componisten van klassieke en popmuziek geweest. Veel bekende en minder bekende componisten hebben de zang van vogels op de een of andere manier in hun composities verwerkt. Tot in de twintigste eeuw deden ze dit door de zang van vogels via muziekinstrumenten weer te geven (bijv. de koekoek in de Vier Jaargetijden van Vivaldi). Daarna konden ze ook geluidsopnamen in hun composities verwerken (bijv. The Beatles in Blackbird). Het luisteren naar zulke composities leert ons veel over muziek, maar ook over vogels.

Wie de lezing heeft bijgewoond zal zowel een aantal mooie muziekfragmenten als een aantal vogelgeluiden niet gauw meer vergeten.

Informatie over de spreker

Ton Oudshoorn is geboren in 1945. Na afronding van zijn universitaire studie wis- en natuurkunde heeft hij 13 jaar lesgegeven aan een school voor voorgezet onderwijs in Lelystad. De laatste 25 jaar van zijn beroepsloopbaan was hij onderwijskundig adviseur bij KPC Groep, een landelijke onderwijsadviesinstelling in ’s-Hertogenbosch.

Hij heeft twee grote hobby’s: muziek en vogels. Sinds zijn pensionering in 2007 verricht hij een studie naar de rol van vogelzang in de muziek en geeft hij lezingen onder meer voor ouderenbonden, natuur- en milieuverenigingen. Hij onderhoudt een blog op internet http://vogelzang-in-muziek.blogspot.nl/

Ton Oudshoorn woont in Almere vlak bij het bekende natuurgebied de Oostvaardersplassen.

Deze avond wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Het Gooi en bibliotheek Laren.