Maquette Voorbaan

26 maart 2019 t/m 2 mei 2019 | Bibliotheek Huizen

Kosten: Toegang vrij

Voorbaan 76

Midden in het Oude Dorp van Huizen staat een prachtig pand aan de Voorbaan 76. Het is een oude boerderij met dwarshuis. Ineke Westdorp heeft hier een maquette van gemaakt. Deze wordt in de bibliotheek tentoongesteld van 26 maart tot en met 2 mei. Historische Kring Huizen is nauw betrokken geweest bij onder meer het historisch onderzoek.

gevel detail

Ineke Westdorp wandelde regelmatig langs de Voorbaan 76 en maakte een maquette van deze bijzondere boerderij (hallenhuis) en dwarshuis (krukhuis).

gevel boerderij

Er zijn vele boerderijtypen in Nederland, waaronder het hallenhuis type. Heel vroeger woonde en werkte men in één ruimte. Later bouwde men een woonhuis voor het stalgedeelte. Stak het aan een kant buiten de stal dan noemde men het een krukhuisboerderij.

De bouw van het krukhuis wordt geschat op voor 1700. De aanwijzing hiervoor zijn de kleine steentjes, klezoren genoemd, nog zichtbaar op de zuid-west hoek. Het valt op door de bijzondere gevel aan de zuidkant met trapgevel, tandlijsten en accolade vormige versieringen boven de dichtgemetselde vensters.