Anita Witzier komt peuters voorlezen

15 oktober 2021, van 11:00 tot 11:30 | Bibliotheek Brinkhuis Laren

Kosten: Gratis entree

Met het PeuterVoorlezen iedere vrijdagochtend van 11.00-11.30 uur staan de deuren ‘van de wereld’ wagenwijd open. Naast ons vaste Top Team PeuterVoorlezers is er met regelmaat een bekende inwoner van Laren zo lief om ook af en toe voor te komen lezen. Op 15 oktober is Anita Witzier degene die met Nelly Brandt het voorleeshalfuurtje gaat invullen.

Anita Witzier

Anita Witzier is sinds 2020 ambassadeur bij Stichting Lezen en Schrijven omdat zij een bijdrage wil leveren aan het verhelpen van laaggeletterdheid. Zij zegt:

“Als presentatrice en als moeder besef ik hoe belangrijk het is dat jong en oud kunnen lezen en schrijven. Via mijn bekendheid en mijn netwerk wil ik daarom mensen bereiken die op taalgebied een steun in de rug kunnen gebruiken. De samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. Daarom vind ik het belangrijk dat we ook als samenleving omzien naar elkaar. Dan verminderen en voorkomen we sámen laaggeletterdheid”.

Elke dag 15 minuten

Het kan niet vaak genoeg gezegd: peuters die elke dag 15 minuten worden voorgelezen, presteren op school beter in taal én rekenen. Ook hebben ze een voorsprong in hun sociaal-emotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling. Hoe jonger kinderen zijn als hun ouders gaan voorlezen, hoe groter hun woordenschat op 22-jarige leeftijd. Dagelijks voorlezen heeft het grootste effect. Het liefst een paar keer per dag, maar langer dan een 5 tot 10 minuten per keer hoeft niet. Dit verschilt natuurlijk weer per kind.

Kinderen worden slimmer als ze voorgelezen worden

Voorlezen heeft invloed op allerlei vaardigheden: kinderen leren een boek vasthouden, letters herkennen en dat het geschreven woord het gesproken woord weergeeft. Ook geeft voorlezen een impuls aan het ontwikkelen van het bewust worden van klank, mondelinge vaardigheden, groei van de woordenschat, verhaalbegrip en een positieve houding tegenover het lezen. Het is vooral het rijke en veelzijdige taalgebruik in boeken dat hieraan bijdraagt. Illustraties bij het verhaal ondersteunen kinderen in het achterhalen van de betekenis van onbekende woorden. Je wordt er simpelweg slimmer van. Kinderen jonger dan 8 maanden die veel worden voorgelezen, scoren later hoger op taal. De resultaten liegen er niet om; bij baby’ s van 15 maanden oud zijn al positieve effecten te meten op de woordenschat.

Kom eens binnen!

Ben je (groot-)ouder of au pair van een of meerdere peuters? Kom dan eens binnen bij onze bibliotheek in Laren op de vrijdagochtend. De entree is gratis. Reserveren via onderstaande knop of aan de balie van de bibliotheek.