Boekpresentatie: “Afscheid” met Cherry Duyns en Klaas Vos

26 november 2020, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Huizen

Kosten: Gratis, reserveren verplicht

De veelzijdige Cherry Duyns presenteert met het boek 'Afscheid' een teder en indringend portret van zijn moeder. Met mededogen en tevens het besef dat er geen rugdekking meer is.

Cherry Duyns

Schrijver, theater- en filmmaker Cherry Duyns (1944) publiceerde onder andere de verhalenbundels De Bovenman en Achterland alsook de romans De zondagsjongen, Dante’s trompet en De Chinese knoop. Van zijn films zijn er vele onderscheiden. Zo ontving hij de Nipkowschijf voor het drieluik Levensberichten en werd zijn kunstdocumentaire De Wording bekroond met een Gouden Kalf. Voor de film De droom van de beer werd hem in Berlijn in 2001 de prestigieuze Prix Europa toegekend. In 2014 werd Cherry Duyns voor zijn unieke culturele bijdragen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Een veelzijdige man, hij is onderzoeksjournalist, schrijver, journalist, regisseur, cineast, documentairemaker en performer. Deze vakman met zijn donker stemgeluid, maakt op het eerste gezicht een schuchtere indruk. Hij is bedachtzaam en formuleert zijn woorden met zorg. Tevens heeft hij een hang naar melancholie, wat merkbaar is in de muziekselectie van zijn documentaires. Duyns gebruikt lange tijd film als beelddrager, omdat hij film mooier vindt dan video. Het tragere tempo en de wijze van monteren bevalt hem beter.

Klaas Vos

Duyns zal worden bevraagd door de in Huizen geboren, en eveneens veelzijdige Klaas Vos. Die in 1970 alle papieren op zak had voor een loopbaan in het onderwijs, maar besloot predikant te worden. Twee jaar Latijn en Grieks waren nodig als voorbereiding op de theologiestudie, die hij in 1972 kon beginnen. Bij de VPRO leverde Klaas Vos geïmproviseerde live-bijdragen vanuit dorpen en gehuchten voor het roemruchte programma Het Gebouw. Jan Douwe Kroeske typeerde hem toen als de man die van radio theater weet te maken. Na het instorten (of opblazen) van Het Gebouw heeft Vos nog jaren – tot 2006 – vele soorten van (radio)programma’s gemaakt, niet alleen voor de VPRO, maar ook voor de VARA, KRO, vooral voor Langs de Lijn van de NOS.

Afscheid

In Afscheid blikt Cherry Duyns terug op het leven van zijn moeder. Een leven dat werd getekend door de oorlog, toen zij een charmante Nederlandse jongeman leerde kennen, Cherry’s vader. Met hem vormde ze een succesvol duo in het variété; samen traden ze op voor volle zalen en samen kregen ze een zoon, in die meedogenloze tijd. Met haar man en haar kind belandde ze in Nederland, in een vijandige omgeving, waar het huwelijk geen stand hield. Duyns vertelt het levensverhaal van een eigenzinnige vrouw die altijd ongrijpbaar bleef. Het is het verhaal van een moeder en haar zoon, maar ook het verhaal van een tijdperk. Een teder portret, even aangrijpend als liefdevol.

Locatie, datum en tijd

Locatie: Bibliotheek Huizen
Datum: donderdag 26 november 2020
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur [zonder pauze]
Toegang: gratis, reserveren verplicht

Boekhandel Flevo en Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum.