Vriendenlezing: HLB Academie met Rosanne Hertzberger

13 oktober 2017, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Huizen

Kosten: € 10,00 (niet-leden) € 8,00 (leden)

Microbiologe, NRC-columnist en VPRO’s Zomergast Rosanne Hertzberger is niet bang om de controverse op te zoeken in haar columns, wanneer ze bijvoorbeeld schrijft over vaccinaties of E-nummers of seksisme. Met haar laatste boek, Ode aan de E-nummers, gaat ze de confrontatie aan met zelfverklaarde voedingsdeskundigen en foodies.

Rosanne Hertzberger (1984) studeerde Life Science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Tijdens haar studie schreef ze columns voor het Leidse studentenblad Mare. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam in de moleculaire microbiologie. Ze verhuisde met haar man Arjen van Veelen, ook NRC-columnist, naar de VS na haar promotie en werkte even bij het Centre for Women’s Infectious Disease Research aan de Washington University in St. Louis. In 2016 keerde ze terug naar Nederland.

Deze lezing wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de bibliotheek Huizen

De schrijfster (1984), microbiologe, probeert de lezer op onderhoudende wijze duidelijk te maken dat de angst en obsessie voor E-nummers, kleurstoffen, conserveermiddelen, kant-en-klaarmaaltijden, kunstmestgebruik en zaadveredeling niet realistisch is. In zes hoofdstukken beschrijft ze, soms met scheikundige uitleg, en na bestudering van de literatuur hoe ze tot deze conclusie komt. De huidige voedselproductie kan niet zonder voedseltechnologie wil de mensheid niet van honger omkomen. In het zevende en laatste hoofdstuk ontkracht ze de Paleo-leefwijze die alleen leidt tot energieverspilling door het adviseren van veel vlees. Zijdelings wordt het gebruik van suiker, zout, alcohol en tabak giftiger genoemd dan additieven in ons voedsel. De honderd voetnoten zijn bij elkaar gezet evenals gebruikte literatuur en verantwoording. Duidelijke index. Ondanks af en toe zwart-wit-uitspraken een verhelderend boek over de huidige positieve ontwikkeling op voedsel technologisch gebied.