Kunst uit Zeist: Koele wateren

20 april 2021, van 20:00 tot 21:30 | Online via Zoom

Kosten: € 10,00

Koele wateren Museum Gouda

Normaal gesproken geeft Kunst uit Zeist lezingen in de Bibliotheek Huizen, maar ook deze organisatie schakelt nu over op een corona veilige online variant via Zoom. In een van de eerste lezingen op 20 april 2021 trekken zij hun regenjas aan. Deze zal namelijk gaan over de tentoonstelling Koele Wateren uit het Gouds Museum i.s.m. het Rijksmuseum over vier eeuwen schilderkunst met water in de hoofdrol; als vriend én vijand.

Schatten uit het Rijksmuseum Amsterdam: aarde, vuur, lucht en water

Tijdens deze kunstlezing zal Mirelle Nunes u als voormalig rondleider bij Museum GoudA niet alleen vertellen over de totstandkoming van deze reizende thematentoonstelling, maar ook over de historie van de stad Gouda op het kruispunt van de Hollandse IJssel en de Gouwe.

Museum GoudA heeft zitting in een stichting genaamd 'De Vijf Samenwerkende Museum in Nederland'. Dit is een samenwerkingsverband met vijf stadsmusea: Gouda, Bergen op Zoom, Harlingen, Hoorn en Zutphen.

De expositie bestaat uit 40 schilderijen afkomstig uit het depot van het Rijksmuseum in combinatie met een selectie werken uit de eigen collectie.
De musea kunnen zich toeleggen op vier thema's: Lage Landen, Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren. Gouda kiest dit jaar voor het thema "water".

De tentoonstelling laat zien hoe Nederland vier eeuwen zowel vriend als vijand is geweest van het water. Gouda ligt ruim 6,5 meter onder NAP en kampt al jaren met grondwaterproblemen en behouden van 'droge voeten'.

Daarnaast wordt de link gelegd met de toekomst. Wat gebeurt er als de zeespiegel zes meter stijgt? En hoe zou Nederland er over 200 jaar uit zien? Interessante materie om over door te filosoferen.

Laat u verrassen in deze online-kunstlezing met werk van bekende schilders als Van Goyen, Ruysdael, Mesdag, Maris en Israels ter voorbereiding op uw museumbezoek. Luister naar de achtergronden van de schatten uit beider collecties (Rijksmuseum en Museum Gouda) op 20 april a.s. van 20-21.30u.

Aanmelden kan direct via onderstaande button.