Zomer 2021: Literaire fietstocht door Laren en Blaricum

28 augustus 2021, van 09:30 tot 10:30 | Foyer Brinkhuis

Kosten: € 5,00 (inclusief koffie & lekkers)

Carry van Bruggen

In het kader van het Erfgoedfestival 2021 geeft Margriet de Koning Gans (foto rechts) een inleiding op een door haar samengestelde literaire fietstour door Laren. Mede dankzij de Stichting Laren Literair werd in 2011 een prachtig boekje 'Literair fietsen, langs schrijvers van Laren en Blaricum' gepubliceerd, waarin de fietskaart werd opgenomen.

Na de schilders die de schoonheid van Laren en Blaricum ontdekten, volgden generaties van schrijvers, dichters en musici. Zij hebben het culturele leven in Laren aan het begin van de 20e eeuw op een hoog en mondain niveau getild, en juist dat heeft de dorpen hun aantrekkingskracht voor artistieke rijken en intellectuelen gegeven. Hotel Hamdorff werd het middelpunt voor chique bals en partijen, en voor alles wat mooi en kunstzinnig was.

Als schrijversdorp dreigt Laren in de vergetelheid te raken. Met deze fietsroute langs de huizen van de belangrijkste en bekendste literaire figuren die in de twee buurdorpen hebben gewoond proberen we dit tijdens het Erfgoedfestival 2021 enigszins recht te zetten. Op de fietskaart met vijfentwintig korte schrijversportretten en hun plaats in de Nederlandse literatuur. Door de ogen van mensen als Adriaan Roland Holst, Carrie van Bruggen, Annie Romein-Verschoor, Marten Toonder, Fritzi ten Harmsen van der Beek en Adriaan van Dis is Literair fietsen ook een kleine geschiedenis van de dorpen zelf geworden.

Gedurende het Erfgoedfestival is de fietskaart vanaf 26 juni 2021 gratis verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt) aan de balie van bibliotheek vestiging Laren aan de Brink 29.

Op zaterdag 28 augustus wordt de fietsroute ingeleid door de auteur, Margriet de Koning Gans. Ontvangst met koffie en zoetje om 09.30 uur in de foyer van het Brinkhuis. De inleiding start om 09.45 uur tot 10.30 uur. Entree € 5,00 (inclusief koffie & lekkers)

Datum: zaterdag 28 augustus
Locatie: Brinkhuis / Bibliotheek Laren
Tijd: 09.30 -10.30 uur
Toegang: € 5,00

Zomer doemagazine

Dit Zomer doemagazine is de leukste manier om alles te weten te komen over Gooise Grensverleggers. Bedenk je wel eens iets dat nieuw en handig is of heb je een idee over iets dat nog nooit eerder is gedaan? Misschien ben jij dan wel een uitvinder of grensverlegger.

Het Erfgoedfestival

Erfgoedfestival

Het Zomer doemagazine is een cadeau van de Gooise musea ter gelegenheid van het Erfgoedfestival Gooi & Vecht. De Vrienden van het Gooi hebben dit boek mogelijk gemaakt. Het Zomer doemagazine is gratis verkrijgbaar in de bibliotheek.

Het Erfgoedfestival staat dit jaar in het teken van Grensverleggers, Wereldverbeteraars en Uitvinders waarvan er heel veel in onze regio hebben gewoond en gewerkt. De musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen organiseren de hele zomer, tot 12 september, tentoonstellingen, wandelingen, fietsroutes en bijzondere activiteiten met dit thema. Voor kinderen valt er van alles te beleven. Van wandelingen langs het Naardermeer, schildersworkshops in Singer tot dwalen door het doolhof op Sypesteyn.

Meer informatie en links naar de podcast-serie en de video over het Zomer doemagazine zijn te vinden op de website.