HLB Academie presenteert Sjeng Scheijen met De avant-gardisten

1 november 2019, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Huizen

Kosten: € 7,50 (leden), € 10,00 (niet-leden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Rusland, oktober 1917. De bolsjewieken grijpen de macht. Rusland en de wereld zullen nooit meer hetzelfde zijn. Vijf maanden na de revolutie benoemen de nieuwe machthebbers nu wereldberoemde kunstenaars als Kazimir Malevitsj, Vasili Kandinsky, Vladimir Tatlin en Marc Chagall op hoge ambtelijke posten in het zojuist gevormde ‘Volkscommissariaat van Verlichting’. Deze ‘avant-gardisten’ willen de straten en de pleinen, het onderwijs en uiteindelijk de mens zelf opnieuw vormgeven. De verbeelding aan de macht!

Maar de bolsjewieken hebben eigenlijk geen idee wie die door hen aangestelde hemelbestormers en dromers zijn, en de kunstenaars zelf zijn politiek volkomen naïef. Al snel valt de coalitie tussen bolsjewieken en avant-gardisten uit elkaar. Terwijl de reputatie van deze radicale kunstenaars in Europa groeit, worden zij in de nieuwe Sovjetstaat gemarginaliseerd en onderdrukt. Sommigen emigreren naar Europa, anderen blijven en zinken langzaam weg in het moeras van Stalins terreurstaat.

De avant-gardisten is het eerste boek waarin deze verbijsterende geschiedenis in zijn geheel is beschreven. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van deze kunstenaars weergaloos tot leven. Hij schetst met meesterhand de al te menselijke overwegingen en gedragingen van zijn protagonisten, die dan misschien gedreven zijn door de kunst, maar net als hun tegenstrevers van diverse maat en kunnen, toch ook vooral door eigenbelang. Die kunst zou door ons volkomen onopgemerkt zijn gebleven, als de bolsjewieken de eerste jaren na de machtsgreep in diverse vlagen van verstandsverbijstering niet kunstenaars in allerlei bepalende posities hadden benoemd, die ze vervolgens vol verve misbruikten.

Sjeng Scheijen (1972) is slavist en specialist Russische kunst van de vroege twintigste eeuw. Zijn biografie van Sergej Diaghilev werd wereldwijd geprezen, en belandde op de eindejaarslijsten van beste boeken van The New York Times, The New Yorker en The Sunday Times.

Datum: vrijdag 1 november 2019
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Bibliotheek Huizen, Plein 2000-1, 1271 KK Huizen
Kosten: € 7,50 (leden) en € 10,00 (niet leden)