Week voor Dementie: tentoonstelling MIST opent met lezing over jongdementie

18 september 2019, van 10:30 tot 12:00 | Bibliotheek Huizen

Kosten: Gratis

MIST bestaat uit een boek en een foto-expositie, waarbij partners van jonge mensen met dementie centraal staan. Zij komen in beeld en aan het woord.

Mist is een mysterieus verschijnsel dat onverwacht komt opzetten en waar we niets tegen kunnen doen. Bij mist past alleen berusting. Wanneer de mist op z’n hoogtepunt is, verdwalen we er allemaal in en worden we teruggeworpen op onze primaire instincten. Net als bij dementie. En dat geldt niet alleen voor degene die er door wordt getroffen, maar (zeker in het geval van jonge mensen met dementie) voor het hele gezin.

Er is veel informatie beschikbaar over de ziekte dementie, de gevolgen, de ervaringen van mensen die eraan lijden, de ervaringen van partners, kinderen, familie en hulpverleners. Dat is ook belangrijk want dementie is inmiddels volksziekte één in Nederland. Meestal gaat het om oudere mensen. Echter, een grote groep mensen die ook de diagnose dementie krijgt, bestaat uit jonge mensen (tot 65 jaar). Hun problematiek is anders dan die van oudere mensen met dementie. Op de eerste plaats wordt de diagnose veel later gesteld, gemiddeld pas na ruim 4 jaar, omdat er bij jonge mensen niet aan dementie wordt gedacht. Daarnaast zijn de kenmerken en omstandigheden vaak anders. Jonge mensen met beginnende dementie staan nog volop in het leven. Ze werken en hebben vaak nog thuiswonende kinderen. Praktisch en emotioneel brengt dat grote problemen met zich mee. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor jonge mensen met dementie, hun gezinnen en hun omgeving.

In het boek MIST vertellen partners van jonge mensen met dementie hun verhaal. Vijftien ervaringsdeskundigen in beeld en aan het woord. Ze vertellen over zichzelf, over hun geliefde met dementie, over hun gezin, hun onmacht, hun strijd, hun verdriet, hun zorgen om inkomen, ... Hoe heeft de ziekte dementie hun leven beïnvloed en wat heeft hen het meeste geraakt. Een indringend document dat inzicht geeft in de wereld van gezinnen van jonge mensen met dementie. Met een inleidend hoofdstuk over deze problematiek door Dr. Joany Millenaar en Prof. dr. Marjolein de Vugt.

Opening Tentoonstelling en lezing MIST

De opening van de tentoonstelling zal worden ingeleid met een lezing door Dorris Duurland (sociaal fotograaf) en Tineke Reijbroek (ervaringsdeskundige en ontwerper). Zij zijn de iniatiefneemsters van de tentoonstelling, en zorgden ervoor dat deze kon worden gerealiseerd.

Prof. dr. Marjolein de Vugt, Alzheimer Nederland en het Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd hebben zich aan MIST verbonden. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met donderdag 26 september 2019.

Locatie: Bibliotheek (Huiskamer) Huizen
Data: woensdag 18 september 2019
Tijd: 10.30-12.00 uur

Reserveren geadviseerd.

Foto: Tineke Reijbroek (l), Dorris Duurland.

MIST : partners van jonge mensen met dementie in beeld