Themalezing: Vrijheid is niet vanzelfsprekend

25 november 2020, van 10:30 tot 12:15 | Bibliotheek Huizen

Kosten: Gratis toegang, reserveren verplicht

Lezing door Ad van der Lee in de bibliotheek van Huizen in het kader van 75 jaar Bevrijding

In het kader van 75 jaar bevrijding zal Ad van der Lee aandacht besteden aan de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog en de positie van Duitsland en Nederland in de 75 jaren erna. Er zal nader ingegaan worden op de trauma’s van het Nederlandse en het Duitse volk en hoe in beide staten gepoogd wordt die trauma’s te verwerken.

Wat is vrijheid, en hoe kan ze behouden worden?

Hoe kon Hitler aan de macht komen, wat heeft Duitsland daarvan met vallen en opstaan geleerd en waren in het vooroorlogse Nederland ook soortgelijke ontwikkelingen te bespeuren? Wat kunnen wij van deze periode in de geschiedenis leren?

Op de veerkracht van mensen tijdens de bezetting, het pijnlijke afscheid van Nederlands-Indië, de strijd van de Molukkers, het herstel van de West Duitse economie (Wirtschaftswunder), de knieval van Willy Brandt, het fascisme, het islamisme, de aanslag in New York, Manhattan op 11 september 2000, de economische crisis en de tijdperken Kohl, Merkel en Balkenende/Rutte zal worden ingegaan.

Het begrip vrijheid wordt benaderd vanuit de ideeën van onder meer Erasmus, Spinoza, Friedrich Schiller, Het Handvest van de VN en Hannah Ahrend.

Aan de hand van belangrijke gebeurtenissen zal door middel van teksten, foto’s, film en muziek geduid worden, wat vrijheid is en hoe ze in de toekomst behouden kan blijven.

Ad van der Lee

Ad van der Lee is gepensioneerd docent Duits en wil door middel van lezingen zijn passie voor de Duitse taal en cultuur delen. Ad van der Lee studeerde Duitse taal- en letterkunde en was verbonden aan de Lerarenopleiding van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

• Datum: Woensdag 25 november 2020
  • Tijd: 10.30 – 12.15 uur [zonder pauze]
  • Waar: de Bibliotheek Huizen, Plein 2000-1, 1271 KK Huizen
  • Kosten: Gratis, reserveren verplicht

Jaarlijks organiseert bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum 8 themalezingen op de woensdagochtend in de Huiskamer van de bibliotheekvestiging Huizen. De onderwerpen wisselen om voor zoveel mogelijk mensen een aantrekkelijke ochtend te programmeren. Kom de gezelligheid en ontmoetingen ervaren, vergroot je kennis met de verhalen, muziek en gedichten.