Themaochtend met Nel Hoogmoed over 'Huizer Vrouwen in woord en beeld'

18 oktober 2017, van 10:30 tot 12:00 | Bibliotheek Huizen

Kosten: Gratis, wel reserveren

Het dorp Huizen heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Middeleeuwen. In het boek Huizer Vrouwen in woord en beeld schetst Nel Hoogmoed de zoektocht naar het karakter van deze vrouwen.

“Het is misschien wel het grootste misverstand: dat identiteit iets is dat vaststaat, iets waar je een lijntje om kunt trekken – dat je precies weet wie of wat je bent. In werkelijkheid is identiteit wisselvallig en vloeibaar.” Aldus Bas Heijne op NRC.nl van 15 april jongstleden.

In het boek Huizer Vrouwen in woord en beeld schetst Nel Hoogmoed de zoektocht naar het karakter en identiteit van deze vrouwen. Het dorp Huizen ligt verscholen achter de laatste oostelijke rimpel van de Utrechtse Heuvelrug aan de oever van het Gooimeer. Het dorp heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Middeleeuwen.
Hoewel Huizen in 't zanderige Gooi ligt, hebben Huizers weinig gemeen met hun Gooise buren. De Huizers zijn streng calvinistisch in afwijking van de andere Gooiers die overwegend katholiek zijn. Huizers dragen sobere, eenvoudige klederdracht en spreken een eigen dialect. Door deze geïsoleerde positie lijkt het erop dat het Huizer volkskarakter bewaard is gebleven.

In het boek schetst Nel Hoogmoed de zoektocht. Het begin van de Nieuwe Tijd, het voorstel tot unificatie van de tijdrekening, de ligging op de grens van water, hoog land en moeras, het geloof. Welke invloed hebben de diverse omstandigheden in combinatie met religie en cultuur gehad op de karakterontwikkeling van Huizer Vrouwen. De auteur gaat graag aansluitend in gesprek met publiek over de identiteit en eigenheid van de Huizer Vrouw.

Datum: woensdag 18 oktober 2017
Tijd: 10.30 – 12.00 uur