HLB Academie: Ton Verlind komt praten over ‘Een schitterende slangenkuil’

12 oktober 2021, van 19:30 tot 22:00 | Bibliotheek Brinkhuis Laren

Kosten: € 7,50 (leden), € 10,00 (niet-leden),

Oud-Brandpunt-presentator Ton Verlind komt in de HLB Academie praten en discussiëren over zijn onlangs verschenen boek ‘Een schitterende slangenkuil’. Het boek kreeg de afgelopen weken veel aandacht in de media.

Persoonlijk verslag

‘Een schitterende slangenkuil’ is een persoonlijk verslag van dat wat Ton Verlind in zijn loopbaan als verslaggever bij krant, radio en televisie de afgelopen vijftig jaar meemaakte en de samenhang die hij ontdekte. ‘Nederland is een land van wegkijkers’, luidt een van de conclusies in het boek. ‘Problemen die we liever niet zien worden onder het tapijt geveegd, waardoor ze tot onoplosbare omvang kunnen groeien. Zo ging er een generatie jongeren verloren, waarvan een aantal nu voor een habbekrats is in te huren om te moorden, zoals we konden horen in sommige commentaren rond de moord op Peter R. de Vries’.

Dilemma's journalisten

In zijn boek beschrijft Verlind hoe Nederland zich ontwikkelde van een solidaire vrije samenleving, waar de overheid in de zestiger jaren burgers hielp in vrijheid hun doelen te realiseren naar een controle staat nu. “De overheid is zijn bevolking vooral gaan zien als potentiële verdachten’, aldus Verlind.

‘Een schitterende slangenkuil’ geeft in verschillende anekdotes ook een kijkje achter de schermen van radio- en televisie en de dilemma’s waarvoor journalisten staan.

Ton Verlind

Van 1995 tot 2008 gaf Ton Verlind als mediadirecteur leiding aan de KRO. In zijn boek is hij kritisch over de ontwikkelingen binnen de publieke omroep. ‘De zucht naar hoge kijkcijfers heeft geleid tot een eenheidsworst met nauwelijks nog ruimte voor afwijkende meningen’.

Interview door Leo Janssen

Ton Verlind zal geïnterviewd worden door Leo Janssen.

Na de discussie is er gelegenheid om het gesigneerde boek ‘Een schitterende slangenkuil’ te kopen.

Waar en wanneer?

Datum: dinsdag 12 oktober 2021 | Tijd: 19.30 - 22.00 uur | Locatie: Bibliotheek Brinkhuis Laren | Toegang: € 7,50 (leden) | € 10,00 (niet-leden) | Reserveren geadviseerd.