PeuterVoorlezen

18 september 2020, van 11:00 tot 11:30 | Elke week | Bibliotheek Brinkhuis Laren

Kosten: Gratis toegang

PeuterVoorlezen is proeven van de muziek van taal en maakt kinderen rijker.

Elke vrijdagochtend worden peuters van 11.00 tot 11.30 uur voorgelezen in de Bibliotheek Brinkhuis Laren.

Reserveren is niet nodig.

Peuters die elke dag 15 minuten worden voorgelezen, presteren op school beter in taal én rekenen

Ook hebben ze een voorsprong in hun sociaal-emotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling. Hoe jonger kinderen zijn als hun ouders gaan voorlezen, hoe groter hun woordenschat op 2-jarige leeftijd. Dagelijks voorlezen heeft het grootste effect. Het liefst een paar keer per dag, maar langer dan een paar minuten hoeft niet.

Voorlezen is de deur van de wereld op een kier zetten

Voorlezen heeft invloed op verschillende vaardigheden. Kinderen leren een boek vasthouden, letters herkennen en dat het geschreven woord het gesproken woord weergeeft. Ook geeft voorlezen een impuls aan het ontwikkelen van het bewust worden van klank, mondelinge vaardigheden, groei van de woordenschat, verhaalbegrip en een positieve houding tegenover het lezen. Het is vooral het rijke en veelzijdige taalgebruik dat hieraan bijdraagt. Illustraties bij het verhaal ondersteunen kinderen in het achterhalen van de betekenis van onbekende woorden.

Het helpt om vroeg te beginnen. Voorlezen betaalt zich vooral uit voor de eerste jaren van het taal- en leesonderwijs. Het maakt geen verschil of kinderen uit gezinnen met een lage, gemiddelde of hoge sociaaleconomische status komen, ze profiteren in dezelfde mate van voorlezen. Ook geeft voorlezen een impuls aan het ontwikkelen van het bewust worden van klank, mondelinge vaardigheden, woordenschatgroei, verhaalbegrip en een positieve houding tegenover het lezen.