De mens tussen de sterren: hoe wij zijn gemaakt van sterrenstof!

19 februari 2020, van 10:30 tot 12:00 | Bibliotheek Huizen

Kosten: Gratis, reserveren aanbevolen

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Themalezing door Prof. Dr. Henny J.G.L.M. Lamers. Wie op een heldere nacht naar de hemel kijkt zal ongetwijfeld verbaasd zijn over al die lichtpuntjes aan de hemel. Wat zijn sterren eigenlijk? Zijn ze er altijd geweest of worden er nog steeds sterren geboren? Hoe gaat dat en kunnen we het zien met grote telescopen?

De zon is een heel gewone ster, hij staat alleen veel dichterbij dan de andere sterren. Het leven op de aarde is te danken aan de zon die met zijn straling de aarde verwarmt. De zon is al 4.5 miljard jaar oud en heeft nog genoeg energie om dat nog 4 miljard jaar vol te houden. Waar komt al die energie van de zon vandaan? Wat gebeurt er met de zon als de zonne-energie opraakt? Wat gebeurt er dan met de aarde?
Astronomen kunnen aan de hemel sterren vinden van allerlei leeftijden. Er zijn sterren bij die veel ouder zijn dan de zon. Door die te bestuderen kunnen ze "zien" wat er over 4 miljard jaar met de zon gaat gebeuren en hoe die aan zijn einde komt door een prachtige nevel uit te stoten en dan te "sterven" als een witte dwerg ster. Zware sterren sterven met een ontploffing en laten een pulsar of een zwart gat achter. De gassen van die stervende sterren uitstoten vormen weer nevels waaruit opnieuw sterren ontstaan. Een prachtig voorbeeld van kosmische recycling !!
Professor Lamers zal met mooie beelden van o.a. de Hubble Ruimte Telescoop op heldere wijze uitleggen hoe sterren ontstaan, leven en sterven. Hij zal aantonen dat wij zijn gemaakt van sterrenstof ! Er is ruim gelegenheid tot vragen te stellen.

Henny Lamers heeft zich altijd ingespannen om sterrenkunde onder de aandacht van publiek te brengen. Van jongs af al was hij gefascineerd door licht en deed proefjes met lenzen, spiegeltjes en doorzichtige balpennen waarmee je een regenboog zichtbaar kon maken. Zijn specialisme is het onderzoek naar de geboorte, de levensloop en de dood van sterren. En dan met name van hele zware sterren die relatief kort leven, slechts een paar miljoen jaar.

Datum: woensdag 19 februari 2020
Tijd: 10.30 – 12.00 uur
Waar: bibliotheek Huizen, Plein 2000-1, 1271 KK Huizen
Kosten: gratis, reserveren aanbevolen