HLB Academie Politiek met Jet Bussemaker

4 februari 2022, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Brinkhuis Laren

Kosten: € 10,00 (leden)/ € 12,50 (niet leden)

Ministerie van Verbeelding Jet Bussemaker

Kom naar een openhartige lezing door Jet Bussemaker, hoogleraar Beleid, Wetenschap en maatschappelijke Impact aan de Universiteit Leiden en het LUMC. Ze is tevens voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Eerder was ze staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De bieb als ‘people’s palace’

Van alle culturele instellingen zijn bibliotheken de meest democratische, aldus Bussemaker in 'Ministerie van verbeelding : idealen en de politieke praktijk'. Bibliotheken zijn een basisvoorziening en Bussemaker zou het liefst zien dat iedere gemeente verplicht een bibliotheek heeft. Want je zou landelijk willen garanderen dat iedereen toegang heeft tot kennis en bepaalde voorzieningen. De bieb is allang niet meer een fysieke bewaarplaats van boeken, maar een plek van ontmoeting, verbinding en van cultuurpresentaties. Vaak vind je er een expositieruimte, worden er debatten georganiseerd en diverse cursussen gegeven. Denk bijvoorbeeld aan het Taal café voor mensen met een migratie achtergrond.

Idealen

Ministerie van verbeelding : idealen en de politieke praktijk

Politiek begint met idealen. Maar al te vaak eindigt ze met onbevredigende compromissen, gesloten onder druk van partijbelangen, lobbyisten, veranderlijke kiezers, mediadruk en smalle financiële marges. Ondertussen nemen de ongelijkheid en de onvrede toe, stokt de emancipatie van allerlei groepen, raken gelijke kansen voor iedereen uit beeld, groeien de extremen en dendert het neoliberalisme voort. Hoe die ontwikkeling te stoppen? En vooral: kan dat nog via de politiek? Jet Bussemaker barstte van de idealen toen ze de politiek inging. Maar als Kamerlid voor de PvdA, staatssecretaris en ten slotte minister, stootte zij regelmatig haar neus en zag mooie plannen verzanden. En intussen werd de kloof met de burger almaar groter.

In 'Ministerie van verbeelding : idealen en de politieke praktijk' legt Bussemaker op openhartige wijze rekenschap af van haar politieke carrière en trekt ze belangrijke lessen voor de toekomst. Ze pleit voor een creatieve, flexibele overheid met een hart, een overheid die zich niet blindstaart op bureaucratische cijfers, maar die haar burgers houvast biedt in complexe tijden. Het blijft niet bij een visie alleen, helder en overtuigend schetst ze de stappen om die te verwezenlijken.

Gemeenteraadsverkiezingen

Vanaf 14 maart 2022 kiezen we onze gemeentebesturen voor de komende vier jaar. Hoe kunnen zij effectief omgaan met de smalle marges van de democratie? Waar zullen zowel ministers als wethouders tegen aan lopen? Wat kan uw stem bijdragen? Kom naar een openhartige lezing door Jet Bussemaker. Vanzelfsprekend is er ruimte voor dialoog aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. Ook zal Bussemaker de tijd nemen om haar boek te signeren.

Datum: vrijdag 4 februari 2022
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Locatie: Bibliotheek Brinkhuis Laren
Toegang: € 10,00 (leden) / € 12,50 (niet leden)