De cultuur van de Navajo indianen in Arizona

20 maart 2019, van 10:30 tot 12:00 | Bibliotheek Huizen

Kosten: gratis, reserveren aanbevolen

Monument Valley - Navajo

In de periode dat Peter van Wingerden in Arizona woonde, heeft hij veel contacten opgebouwd met de Navajo indianen aldaar en hij zal vertellen over de prachtige cultuur van deze Native Americans. Themaochtend in Bibliotheek Huizen.

door Peter van Wingerden

foto Peter van Wingerden

Tegenwoordig leven er nog ruim 300.000 Navajo nog in de reservaten die ze toegewezen kregen van de overheid. De Navajo, ook wel Dineh genoemd, is een inheems volk dat leeft in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De Navajo-indianen kennen een veelbewogen geschiedenis en een rijke cultuur, die tot de dag van vandaag met trots uitgedragen wordt. Veel Navajo leven tegenwoordig in Navajo Nation, een gebied tussen Utah, Arizona en New Mexico waar het oorspronkelijke Amerika nog tot in elke zandkorrel voelbaar is.

miss Navajo

Peter van Wingerden vertelt over de natuur en de indianen in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Hij heeft voorafgaand aan zijn pensioen een aantal jaren in Arizona in de USA gewoond en gewerkt en is onder de indruk geraakt van de overweldigende natuur (denk o.a. aan de Grand Canyon) in met name Arizona en Utah. In de periode dat hij er woonde, heeft hij veel contacten opgebouwd met de Navajo indianen aldaar en hij zal vertellen over de prachtige cultuur van deze Native Americans zoals zij liever worden genoemd. Peter reist nog regelmatig naar dat gebied en laat graag ook anderen kennis maken met dit prachtige gebied en de daar wonende Navajo indianen.

Iedere 3e woensdag van de maand is er een themaochtend in de huiskamer van de bibliotheek Huizen. Verschillende thema's komen aan de orde: muziek, musea, erfgoed, literatuur en levensvragen.