ZomerVoorlezen in de bibliotheek Laren

7 augustus 2020, van 11:00 tot 11:30 | Elke week | Bibliotheek Laren

Kosten: Gratis

ZomerVoorlezen! Vanaf 10 juli wordt er deze zomer elke vrijdagochtend voorgelezen tussen 11.00 – 11.30 uur in de bibliotheek Laren.

Peuters die elke dag 15 minuten worden voorgelezen, presteren op school beter in taal én rekenen. Ook hebben ze een voorsprong in hun sociaal-emotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling. Hoe jonger kinderen zijn als hun ouders gaan voorlezen, hoe groter hun woordenschat op 2-jarige leeftijd. Dagelijks voorlezen heeft het grootste effect. Het liefst een paar keer per dag, maar langer dan een paar minuten hoeft niet.

Voorlezen is de deur van de wereld op een kier zetten

Voorlezen heeft invloed op verschillende vaardigheden. Kinderen leren een boek vasthouden, letters herkennen en dat het geschreven woord het gesproken woord weergeeft. Ook geeft voorlezen een impuls aan het ontwikkelen van het bewust worden van klank, mondelinge vaardigheden, groei van de woordenschat, verhaalbegrip en een positieve houding tegenover het lezen. Het is vooral het rijke en veelzijdige taalgebruik dat hieraan bijdraagt. Illustraties bij het verhaal ondersteunen kinderen in het achterhalen van de betekenis van onbekende woorden.

Het helpt om vroeg te beginnen. Voorlezen betaalt zich vooral uit voor de eerste jaren van het taal- en leesonderwijs. Het maakt geen verschil of kinderen uit gezinnen met een lage, gemiddelde of hoge sociaaleconomische status komen – ze profiteren in dezelfde mate van voorlezen. Ook geeft voorlezen een impuls aan het ontwikkelen van het bewust worden van klank, mondelinge vaardigheden, woordenschatgroei, verhaalbegrip en een positieve houding tegenover het lezen

Locatie: Bibliotheek Laren
Datum: elke vrijdag vanaf 10 juli t/m 21 augustus 2020