100 Jaar leesplezier

Dank je wel dat je lid bent!

We schrijven het jaar 1920. In een paar kamertjes aan de Middenweg in Huizen wordt de allereerste openbare bibliotheek van Huizen geopend. De collectie bestaat op dat moment uit 380 boeken en de gemeente heeft een subsidie toegekend aan de bibliotheek van 500 gulden.

Vrijwel tegelijkertijd speelt zich in dat jaar toevalligerwijs in Laren hetzelfde af, waar de eerste bibliotheek van Laren en Blaricum wordt opgericht en een plek krijgt aan de Eemnesserweg. Terwijl de gemeenteraad onder oplaaiende emoties vergadert over het verstrekken van een subsidie van 800 gulden of toch maar van 300 gulden, wordt er elders gediscussieerd over welke boeken wel worden opgenomen in de bibliotheekcollectie en welke boeken daarvoor ‘te wulpsch” worden geacht.

Inmiddels zijn we 100 jaar verder en is er ontzettend veel veranderd en er is ook veel bereikt. Dit hadden we niet kunnen doen zonder de hulp van onze leden!

Jubileumlezing door Bart Moeyaert

De boeken, het toneel en de gedichten van Bart Moeyaert zijn sinds zijn debuut in 1983 door lezers van alle leeftijden ontdekt, wat hem een aparte plek geeft binnen de Nederlandstalige literatuur. Zijn werk verscheen in meer dan twintig talen en is vaak bekroond in binnen- en buitenland. In 2019 won hij de prestigieuze internationale Astrid Lindgren Memorial Award.

Bekijk details

100 jaar Jubileum activiteiten

Koop kaarten online

Kaartverkoop via Internet en overzicht van onze activiteiten