100 Jaar leesplezier

Dank je wel dat je lid bent!

We schrijven het jaar 1920. In een paar kamertjes aan de Middenweg in Huizen wordt de allereerste openbare bibliotheek van Huizen geopend. De collectie bestaat op dat moment uit 380 boeken en de gemeente heeft een subsidie toegekend aan de bibliotheek van 500 gulden.

Vrijwel tegelijkertijd speelt zich in dat jaar toevalligerwijs in Laren hetzelfde af, waar de eerste bibliotheek van Laren en Blaricum wordt opgericht en een plek krijgt aan de Eemnesserweg. Terwijl de gemeenteraad onder oplaaiende emoties vergadert over het verstrekken van een subsidie van 800 gulden of toch maar van 300 gulden, wordt er elders gediscussieerd over welke boeken wel worden opgenomen in de bibliotheekcollectie en welke boeken daarvoor ‘te wulpsch” worden geacht.

Inmiddels zijn we 100 jaar verder en is er ontzettend veel veranderd en er is ook veel bereikt. Dit hadden we niet kunnen doen zonder de hulp van onze leden!


UITGESTELD Boek & Film avond: WildLife met Harry Peters

I.v.m. de maatregelen inzake het coronavirus zal de filmvertoning van Wildlife van 18 maart a.s. worden UITGESTELD. Geprobeerd zal worden een andere vertoningsdatum te vinden. Gekochte kaarten blijven geldig.

Bekijk details

100 jaar Jubileum activiteiten

Lees meer


Koop kaarten online

Kaartverkoop via Internet en overzicht van onze activiteiten

Ja, ik wil een kaartje kopen


100 Jaar bibliotheek Huizen Laren Blaricum in het Nieuws

Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum bestaat 100 jaar

Huizer burgemeester leest voor uit De Moppereend bij start eeuwfeest bibliotheek

Bibliotheek bestaat 100 jaar; wethouder leest enthousiast voor uit 'Moppereend'