Art of America (2/3): Modern Dreams (herhaling)

17 juli 2017, van 19:05 tot 20:00 | Canvas, - TV

Driedelige documentairereeks waarin de Britse kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon de oceaan oversteekt op zoek naar de Amerikaanse kunst.

Aflevering 2: Modern Dreams. Deze tweede aflevering gaat over de moderne Amerikaanse metropool. Andrew Graham-Dixon ontdekt hoe Amerika dankzij visionaire kunstenaars en architecten uit de schaduw van Europa is getreden. In Manhattan verkent hij de grauwe wereld van schilders John Sloan en George Bellows uit de vroege 20ste eeuw. In Stockbridge, in Massachusetts, blijkt Norman Rockwells wereld minder sentimenteel dan gedacht.

In Chicago bestudeert Andrew de visionaire architect Louis Sullivan, maar in de vervallen buitenwijken ziet hij ook de keerzijde van de American Dream. Hij ontdekt hoezeer de Grote Depressie Edward Hopper en Arshile Gorky beïnvloedde en aan de basis lag van het abstracte expressionisme, Amerika's eerste internationaal erkende kunststroming. Andrew bezoekt ook Jackson Pollocks studio in Long Island en Mark Rothko's kapel in Houston.