Wij zijn weer langer open!

Vele blije klanten hebben de bibliotheek bezocht. Tijdens de eerste 4 dagen na (her)opening van de bibliotheek vestigingen Huizen en Laren, circuleerden er ruim 10.000 boeken! Na de eerste hausse van boeken die werden ingeleverd en uitgeleend is de stroom bezoekers deze week enigszins gestabiliseerd. Binnen de ruimte die de richtlijnen van het RIVM biedt, breiden de vestigingen de openingstijden uit en is de bibliotheek vestiging Huizen ook op zaterdag geopend.

Met ingang van vandaag, maandag 25 mei, wordt de sluitingstijd weer 'gewoon' 17.00 uur in beide vestigingen. De maandag- en vrijdagavond blijven de vestigingen voorlopig gesloten. Om het voor de bezoekers van onze vestigingen zo helder mogelijk te houden, hieronder de aangepaste openingstijden per 25 mei aanstaande in een overzicht.

Aangepaste openingstijden

Openingstijden Huizen:
Maandag tm vrijdag van 10.00-17.00 uur
Zaterdag van 10.00-15.00 uur

Openingstijden Laren:
Maandag tot en met vrijdag 14.00 – 17.00 uur.

Veiligheidsmaatregelen

Om ervoor te zorgen dat je de Bibliotheek veilig en prettig kunt bezoeken gelden er speciale veiligheidsmaatregelen bij een bezoek aan de Bibliotheek. Het betekent ook dat we nog niet alle services bieden die je van ons gewend bent.

 • Kom alleen langs voor het lenen en inleveren van materialen.
 • Kom alleen of met maximaal 1 andere bezoeker en houd minimaal 1.5 meter afstand van elkaar en van de medewerkers.
 • De toiletten zijn gesloten.
 • Er is geen koffie/thee faciliteit.
 • Het gebruik van de printers (incl. kopiëren) en publiekscomputers is mogelijk onder bepaalde voorwaarden conform het landelijke protocol.
 • De bibliotheek heeft tijdelijk geen verblijfsfunctie voor het lezen van kranten en tijdschriften en om te studeren.
 • Bij de ingang en op diverse plekken in het pand staat een desinfecterend middel voor je handen. Gebruik deze.
 • Medewerkers zien toe op naleving van bovenstaande regels. Volg alsjeblieft hun aanwijzingen.
 • De vestigingen worden elke dag grondig schoongemaakt.

Heb je verkoudheids- of griepverschijnselen, volg dan het advies van het RIVM en blijf thuis.

We zijn weer meer open!

Bezoek de bibliotheek
We werken in beide vestigingen met een bewegwijzering om ervoor te zorgen dat iedereen de anderhalve meter bibliotheek veilig kan bezoeken.
Daarom vragen wij je, helemaal tegen onze gewoonte in, om je bibliotheekbezoek zo kort mogelijk te houden en thuis voor te bereiden: probeer zoveel mogelijk thuis alvast de titels van boeken die je wilt lenen en de vindplaats ervan op te zoeken via onze online catalogus. Zie uitleg in deze video hoe je dat kan doen.  

Boeken inleveren: hoeft nog niet, kan wel weer

De inleverdatum voor boeken die je nog thuis hebt liggen, hebben we automatisch verlengd naar 11 juni. Je boeken inleveren mag dus weer, maar heeft geen haast.

Lees meer

Alleen reserveren in eigen collectie

Het is nu weer mogelijk om te reserveren via de catalogus op onze website en in de app. (max. 5 reserveringen)
Je kunt alleen reserveren in de collectie van de bibliotheek Huizen en Laren. Kijk even in de online catalogus of wij het boek in bezit hebben en of het aanwezig is in vestiging Huizen of Laren. (Zie video voor uitleg)

Zodra de reservering beschikbaar is krijg je bericht en kan je het materiaal afhalen tijdens de openingstijden.

 

 

 

 

Uitleg reserveren binnen onze collectie

De verrassingstas kun je nog steeds bestellen!

Vul het aanvraagformulier volledig in en kruis aan welk genre je wilt lezen. Wij maken dan een Verrassingstas voor je klaar met maximaal 5 boeken. Je krijgt van ons een e-mailbericht wanneer je de Verrassingstas op kan komen halen.  

Bezorgservice voor kwetsbare ouderen

Het blijft nog steeds mogelijk, wanneer je in de risicogroep valt, gebruik te maken van de bezorgservice die in samenwerking met Versa BEL en de Vrijwilligerscentrale Huizen is opgestart.
 

Kunstuitleen Huizen

De Kunstuitleen in de bibliotheek Huizen is nog niet geopend. We hopen dit zo gauw mogelijk weer te kunnen realiseren. Als je vragen hebt over de Kunstuitleen of een afspraak wilt maken met onze kunstuitleenmedewerker stuur dan s.v.p. een mail naar Leintje Hoogenkamp.
 


Veelgestelde vragen

Waarom zijn vestigingen alleen nog geopend voor het lenen en innemen van boeken en andere materialen

Er is landelijk een protocol opgesteld en goedgekeurd door de RIVM voor de uitleenfunctie. Onze bibliotheekgebouwen worden nu aangepast aan dit protocol. We richten de Bibliotheken zo in dat je als bezoeker altijd 1,5 meter afstand kunt houden van elkaar en van de bibliotheekmedewerkers. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan vaste looproutes en een maximum aantal bezoekers dat tegelijkertijd de Bibliotheek in mag. De komende weken bekijken we hoe dit gaat en bij een verdere versoepeling van de maatregelen en/of het beschikbaar komen van nieuwe landelijke protocollen, stellen we ook andere bibliotheekfuncties weer open.  

Kan ik al boeken reserveren online?

Het is nu weer mogelijk om te reserveren via de catalogus op onze website en in de app. (max. 5 reserveringen) Echter je kunt alleen reserveren in de collectie van de bibliotheek Huizen en Laren. Kijk even in de online catalogus of wij het boek in bezit hebben en of het aanwezig is in je eigen vestiging. (Huizen of Laren)
Zodra de reservering beschikbaar is krijg je bericht en kan je het materiaal afhalen tijdens de openingstijden.

Kan ik al gebruik maken van de publiekscomputers in de bibliotheek?

Ja, je mag weer gebruik maken van de publiekscomputers. Alle pc’s zijn op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar gezet. Het gebruik van de computers is mogelijk onder bepaalde voorwaarden conform het landelijke protocol:

 1. Maximaal 1 persoon per computer
 2. De klant dient de werkplek, het toetsenbord en de muis zelf schoon te maken na gebruik. Er zijn alcoholdoekjes aanwezig.
 3. Het computergebruik is maximaal 45 minuten achter elkaar toegestaan.

Kan ik nog online blijven lenen?

De e-books en luisterboeken van de online Bibliotheek blijven gewoon beschikbaar voor alle leden van de Bibliotheek. Ook de Thuisbiebapp blijft beschikbaar tot 1 juni voor leden en niet-leden van de Bibliotheek.

Vinden er al activiteiten en spreekuren plaats in de bibliotheek?

Er mogen na 11 mei nog altijd geen activiteiten, cursussen en spreekuren plaatsvinden in de Bibliotheek.