Publieksaanschaf

Regelmatig geven wij iemand honderd euro om daarmee boeken of andere media te kopen die nog niet in onze collectie aanwezig zijn, maar waarvan hij of zij vindt dat deze daarin niet mogen ontbreken. Uiteraard vragen wij wél naar het hoe en waarom!

Deze maand (aug.2017):

Regina Bruins, directeur van de Stichting Vrijwilligerscentrale Huizen.

Regina (getrouwd, twee dochters, drie kleinkinderen):

Als ik moest kiezen, zou ik liever zonder tv dan zonder boeken leven. Er ligt altijd een stapeltje ‘nog te lezen’ naast m’n bed. Fictie, non-fictie, poëzie; ik ben een alles-lezer. We hebben ook veel kinderboeken in huis; ‘goud-van-oud’, aangevuld met mooie prentenboeken van nu. Onze dochters kunnen ook niet zonder boeken. De oudste heeft veel in huis, dat ik ook wil lezen. De jongste leent weer veel van mij.

Regina schafte de volgende bijzondere boeken aan voor de collectie Bibliotheek Huizen:

Onafhankelijke mensen van Halldór Laxnes

Bijzonder verhaal over het harde boerenleven in IJsland aan het begin van de vorige eeuw. De schrijver verwerkt er sages, legendes en poëzie in, maar het is vooral het verhaal van de kleine zelfstandige boer Bjart en de manier waarop hij omgaat met de veranderende wereld om hem heen. Het socialisme kwam op, de levensstandaard ging langzaam omhoog, auto's en wegen kropen de bergen in, niets blijft zoals het was. Bjart heeft daar geen boodschap aan en probeert vast te houden aan het ritme dat hij kent en gewend is. Halldór Laxness (1902-1998) was een van de grootste schrijvers van IJsland en kreeg in 1955 (o.a. voor deze roman die hij in de jaren 30 schreef) de Nobelprijs voor Literatuur.

De Wadden: een geschiedenis van Mathijs Deen

Ik ben echt een ‘waddenfan’, veel op Vlieland en vrijwillig wad-wachter voor Natuurmonumenten. Dat betekent dat ik elk jaar een week op het onbewoonde eilandje Richel mag bivakkeren om voorlichting te geven aan mensen die daar met hun schip droogvallen. Daarbij hoort dit prachtige boek. Ongelooflijk wat zich daar allemaal heeft afgespeeld voordat het de eilanden werden die wij nu kennen: de gevechten tegen het water, maar ook die tussen de vastelanders en de eilanders, en de eilanders onderling. De Vikingen waren er, en ooit stond op Rottum een kasteeltje met een complete Engelse hofhouding. En dat alles heel boeiend en meeslepend beschreven.

Ultima Thule van Jean Malaurie

Dit boek staat voor altijd in m’n geheugen gegrift; een boek dat aan boord was van het zeiljacht waarop ik meevoer tijdens een Groenlandreis. Het is het verhaal van de exploratie van de Noordpool, samengesteld aan de hand van fragmenten uit logboeken van de Amerikaanse en Europese ontdekkings-reizigers en opgetekende Inuit getuigenissen. Eigenlijk een gruwelijk verhaal van kolonisatie en onderdrukking. Het boek zou ook wel ‘Noordpoolmuseum’ kunnen heten; het brengt je alles wat met dit gebied te maken heeft en telt wel een paar honderd afbeeldingen in kleur en zwart-wit. Ik hou er van om boeken te lezen, die gaan over de omgeving waar ik ben.

Binnenkort te reserveren

Mr. Tourette en ik van Pelle Sandstrak

Iemand in mijn omgeving lijdt aan OCD, dat staat voor obsessief compulsieve dwangstoornissen. Ik wilde er graag meer van begrijpen en las daarom dit boek. De auteur lijdt zelf aan deze stoornis; al vanaf zijn kindertijd legt hij zichzelf regels en dwangmatige handelingen op om zijn angsten te bezweren. Hij neemt je -niet zonder humor- mee in een absurde wereld. En als hij vertelt hoe hij in twee maanden tijd leert om, zonder in dwangmatig gedrag te vervallen, over de drempel tussen de kamer en de keuken te stappen, leest dat spannender dan een doorsnee-detective. Dit boek maakt dat je voor altijd met mildheid naar mensen met afwijkend gedrag zult kijken.

Binnenkort te reserveren

Bekijk en reserveer de aangekochte titels

 • Naar de catalogus

  Bijzonder verhaal over het harde boerenleven in IJsland aan het begin van de vorige eeuw.

  Bekijk details van

 • De exploratie van de Noordpool, samengesteld aan de hand van fragmenten uit logboeken van de Amerikaanse en Europese ontdekkings-reizigers en opgetekende Inuit getuigenissen.

  Bekijk details van

 • De schrijver (1965) kreeg vanaf de lagere school een enstige vorm van deze dwanggedachten, handelingen en tics waarmee hij een outsider werd binnen de school en later de hele maatschappij. In het hoge...

  Bekijk details van

 • Naar de catalogus

  De ontstaansgeschiedenis van de wadden vanaf de IJstijd, de bewoning en het leven, de heren en koningen, de gevolgen van de oorlogen, de komst van badgasten en vooral hoe alles door de invloed van het...

  Bekijk details van