Filosofisch Café met Maarten Doorman

13 november 2022, van 14:30 tot 16:00 | dorpshuis De Blaercom

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De deelnemers aan het Filosofisch Café organiseren samen met de bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum de jaarlijkse bijeenkomst in dorpshuis De Blaercom. In het komende Filosofisch Café ontvangen we Maarten Doorman die veel weet van authenticiteit, het onderwerp deze middag. Filosoof Maarten Doorman probeert het woord betekenis te geven.  

Praktische informatie

  • Datum: Zondag 13 november 2022  
  • Locatie: de Blaercom, Schoolstraat 3, 1261 EV Blaricum  
  • Inloop vanaf 14.00 uur  
  • Aanvang 14.30 uur  
  • Toegang gratis maar wel reserveren via onderstaande knop.

Reserveer kaarten

Waarom verlangen we zo naar authenticiteit? 

'De digitale en visuele wereld om ons heen dringt zich zo onophoudelijk aan ons op dat de vraag naar echte ervaringen steeds prangender wordt. En we missen werkelijk contact: mensen gaan weer in het café zitten en naar de bioscoop. Daarachter zit het verlangen naar het echte en het natuurlijke, aldus Doorman.

Wat betekent “authentiek zijn”? Wat betekent authenticiteit in deze tijd?  

Is de mens in deze tijd van iets wezenlijks beroofd? Van een zingevend perspectief dat hij kan ontlenen aan verbondenheid met de natuur, met de cultuur waarin hij leeft, met zijn geschiedenis, met de behoeftes van anderen en met een religieuze dimensie. Authenticiteit kan niet zonder samenhang en perspectief. Dat lijkt een mooi thema om tijdens een lezing in het authentieke Gooise dorp Blaricum uit te diepen en daarbij ook de invloed van de huidige sociale media op het begrip authenticiteit te betrekken.     

Maarten Doorman is filosoof, dichter en essayist. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht en is bijzonder hoogleraar Historische Cultuur van aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde cum laude af op het pessimisme van Arthur Schopenhauer en promoveerde op het boek Steeds mooier. Over vooruitgang in de kunst. Hij was redacteur van het filosofische tijdschrift KRISIS. Zijn bekendste boeken zijn De romantische orde (3e druk 2012), Rousseau en ik. Over authenticiteit (6e druk 2013) en De navel van Daphne. Over kunst en engagement (2e druk 2016). Daarnaast schreef en schrijft hij over filosofie, literatuur en geschiedenis voor o.a. NRC Handelsblad en de Volkskrant.  

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Gemeenschapsfonds Blaricum.