Digitaal lezen en leren

Heb je een vraag over e-books, online cursussen of luisterboeken? Vind hier je antwoord.

Per 8 september voeren we een aantal vernieuwingen door bij de online Bibliotheek. Hier vind je de meest gestelde vragen over deze veranderingen.


Nieuwe online Bibliotheek-app

Wat kun je met de nieuwe app?

In de nieuwe online Bibliotheek-app kun je e-books en luisterboeken lenen en lezen. De app vervangt de oude apps 'E-books' en 'LuisterBieb'. Nieuw is dat je in één app zowel e-books als luisterboeken kunt lenen. En je kunt bijvoorbeeld een favorietenlijstje maken, previews van boeken bekijken en beluisteren, én boeken eenvoudig verlengen als de leentermijn bijna afloopt.
Lees alles over de nieuwe app

Kan ik straks ook nog de oude apps gebruiken?

Nee, in de huidige apps 'LuisterBieb' en 'E-books' kun je straks geen nieuwe boeken meer lenen. Boeken die nog op je plank staan, kun je wel uitlezen. Voortaan leen je zowel e-books als luisterboeken in de nieuwe online Bibliotheek-app.

Zijn er straks ook nog gratis luisterboeken?

Nee, in de nieuwe situatie zijn er geen gratis luisterboeken, zoals die er waren in de LuisterBieb. Om luisterboeken te kunnen downloaden, heb je een abonnement van de online Bibliotheek nodig. Of een abonnement van je lokale Bibliotheek met toegang tot de online Bibliotheek.

We begrijpen dat dit teleurstellend kan zijn voor mensen die nu gebruikmaken van de gratis luisterboeken in de LuisterBieb.
Bekijk de abonnementen

Kan ik straks ook mijn volledige leengeschiedenis in de nieuwe app zien?

In de nieuwe app vind je straks alleen je 'nieuwe' leengeschiedenis, dus alle boeken die je in deze nieuwe app hebt geleend. Wil je graag je volledige leengeschiedenis inzien? Dan kun je vanaf september via de website een pdf downloaden met de leengeschiedenis in de oude app.

Wordt mijn boekenplank meegenomen naar de nieuwe app?

Nee, in de nieuwe online Bibliotheek-app start je met een lege boekenplank. De boeken die op je boekenplank staan kun je nog wel uitlezen of -luisteren in de oude apps.

De app werkt niet op mijn telefoon of tablet. Wat nu?

De app werkt op besturingssystemen vanaf Android 4.4 en iOS 11.0. Gebruikt jouw apparaat een ouder systeem? Dan kun je de app helaas niet gebruiken. We zouden dit graag anders zien, maar wij moeten voldoen aan de eisen die Google en Apple stellen aan nieuwe apps.

Wel kun je als alternatief e-books en luisterboeken streamen via de browser op je telefoon of tablet. Hiervoor heb je de app niet nodig. Je gaat gewoon naar onlinebibliotheek.nl (op je telefoon of tablet) en als je een boek wilt lenen, kies je voor 'op pc of laptop (online)'.


Meer vragen over de app?


Digitaalvaardig

Geven jullie ook computer cursussen?

Voor iedereen die veilig en makkelijk het internet op wil organiseert de bibliotheek de cursus Klik&Tik, een internetcursus voor beginners met vier bijeenkomsten, waarin mensen in een kleine groep en onder begeleiding van een docent stap voor stap leren hoe het internet werkt. Iedereen kan op zijn eigen tempo de computercursus doorlopen.
In de cursus DigiSterker leren cursisten een DigiD aan te vragen en te gebruiken. Ook leren zij hoe je digitaal een afspraak maakt met de gemeente Huizen en hoe je toegang krijgt tot de sites van het UWV en de Belastingdienst.

Lees meer over de Cursussen


Digitale bronnen

Welke digitale bronnen kan ik raadplegen bij de Bibliotheek?

In de bibliotheek kun je verschillende digitale bronnen bekijken zoals bijvoorbeeld de Consumentenbond, de Uittrekselbank,Theorie.nl etc. Voor bibliotheekleden zijn sommige databanken gratis vanuit huis te gebruiken.
Bekijk hier het complete overzicht van de digitale bronnen die in de bibliotheek maar soms ook vanuit huis zijn te bekijken.


Geen antwoord op je vraag gevonden?